Wacker, IJhorst en Vitesse’63 gaan nauwer samenwerken

Foto:

De Wijk/Koekange De voetbalverenigingen Wacker, IJhorst en Vitesse’63 gaan in het nieuwe seizoen nauwer samenwerken. Dat valt te lezen op de sites van de verenigingen. Als pilot gaan de spelers van de teams onder 17 en onder 19 samen voetballen. ‘De beste spelers vertrekken naar bijvoorbeeld Staphorst of Meppel als je ze niets te bieden hebt’, weet voorzitter Jurrian Barelds van Vitese’63 uit ervaring.

In alle dorpen staan de besturen er heel erg open voor. ‘We zien het als een kans, als een noodzaak voor de korte, maar vooral voor de lange termijn’, constateert Barelds. Zijn collega Frans Zinger van vv Wacker geeft aan dat het voor de Wijker vereniging nog niet echt noodzakelijk is. ‘Maar voor de langere termijn is het beter om de handen ineen te slaan.’

Uit prognoses van de KNVB blijkt dat het aantal jongens van deze leeftijdscategorie langzaam afneemt. Daar willen de vereniging tijdig op inspringen. Wacker en IJhorst werken al heel wat jaren samen bij de jongere jeugd. ‘De noodzaak is er voor de onderkant van de jeugd veel minder, daar heb je nog kleine teams, maar we zien de komende jaren wel een afname’, meldt Zinger.

Komende week gaan de besturen informatie bij ouders en leden ophalen. In principe gaat de pilot gewoon door, maar het zou kunnen dat er toch zwaarwegende bezwaren leven bij de leden. In de praktijk worden in het komende seizoen teams op sterkte samengesteld, zodat de gelijkgestemden qua niveau bij elkaar voetballen. Bij de afzonderlijke verenigingen constateren de besturen nu teveel niveauverschil. Daarnaast bestaat er een tekort aan leiders, trainers en scheidsrechters, is de druk op de vrijwilligers groter dan ooit en is de groei van het aantal jeugdleden gewoon zorgelijk.

De clubs zien veel voordelen, maar draaien niet om de nadelen heen. ‘Waar gaan de teams spelen? In wat voort een shirt? We worden gelukkig ondersteund door iemand van de KNVB’, somt Zinger op.

Reacties