Stichting ZZWD stopt met Maaltijdservice Thuis, zoektocht naar alternatief

03 feb , 11:55 Nieuws
pixabay maaltijd curry 7249247 1280
pixabay

Dwingeloo - Zorgcollectief Zuidwest-Drenthe (ZZWD) heeft besloten om per 1 maart te stoppen met het bezorgen van warme maaltijden via de Maaltijdservice Thuis (MST). Dit besluit is met zorgvuldigheid genomen en komt voort uit verschillende factoren, zoals stijgende kosten, aangescherpte voedselveiligheidseisen en een tekort aan medewerkers en vrijwilligers.

Dat ZZWD de warme maaltijden voor oudere bewoners in de wijk verzorgde, was uniek in de regio. Het bracht de vrijwilligers dicht bij de lokale gemeenschap en stelde hen in staat om eventuele zorgvragen vroegtijdig te signaleren. “We kijken met veel waardering terug op deze waardevolle vorm van dienstverlening,” aldus Gemma Bruins, directeur-bestuurder ZZWD. “Juist het persoonlijke contact maakte deze service zo bijzonder.”

Kosten flink gestegen

“Het is een combinatie van factoren waarom we ermee moeten stoppen. Allereerst zijn de kosten flink gestegen: denk aan hogere loonkosten en duurdere ingrediënten, waardoor het aanbieden van MST structureel duurder is geworden. Tegelijkertijd merken we dat het steeds lastiger wordt om genoeg medewerkers en vrijwilligers te vinden om de maaltijden dagelijks voor te bereiden en te bezorgen. Daar komt nog bij dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) nieuwe voedselveiligheidseisen stelt, waardoor we de maaltijden niet meer op dezelfde manier kunnen bezorgen. En als laatste is MST formeel geen wettelijke taak voor ZZWD. Dat betekent dat de kosten hiervan volledig op onze organisatie drukken, terwijl we die middelen echt nodig hebben om onze kerntaken — de reguliere zorg en ondersteuning — op peil te houden”, aldus Bruins.

Behoud van betrokkenheid

Hoewel de warme maaltijden wegvallen, is de zorgorganisatie vastberaden om de lokale verbondenheid en signaleringsfunctie te behouden. “We zijn daarom momenteel met onze vrijwilligers in gesprek over hoe we ouderen in de wijk toch kunnen blijven ondersteunen”, vervolgt Gemma Bruins. “Ze zijn vaak jarenlang een vertrouwd gezicht voor bewoners geweest. Juist daarom willen we samen zoeken naar nieuwe vormen van vrijwilligerswerk, waarin ook oog blijft voor het welzijn van deze ouderen. We hopen samen met zoveel mogelijk MST-vrijwilligers een andere vorm van betrokkenheid te vinden. Zo kunnen de waardevolle contactmomenten blijven bestaan, in een nieuwe setting.”

Alternatieve oplossingen vinden

Veel cliënten hebben inmiddels een weg gevonden naar alternatieve maaltijdvoorzieningen. Ook krijgt de organisatie signalen dat andere maaltijdaanbieders in het gat springen dat ZZWD achterlaat. Om ervoor te zorgen dat de cliënten niet tussen de wal en het schip terechtkomen, komt een van de wijkverpleegkundigen op bezoek om in kaart te brengen of er een of meer hulp- of zorgvragen zijn. De ergste onrust bij cliënten rondom het wegvallen van MST lijkt inmiddels opgelost.

ZZWD benadrukt dat het besluit om MST te beëindigen niet lichtvaardig is genomen: “We vinden het heel spijtig dat we moeten stoppen, maar de omstandigheden maken het onmogelijk om MST voort te zetten,” aldus Gemma Bruins. “We hopen dat ook de vrijwilligers en de omgeving begrijpen dat we deze keuze maakten om de kern van onze zorg – goede en betaalbare ondersteuning voor onze cliënten – te kunnen blijven waarborgen. We blijven natuurlijk dichtbij en zetten ons in om onze lokale gemeenschap te ondersteunen, ook in deze nieuwe situatie.”

Info: www.zzwd.nl