Ruinerwold – Vijf verschillende hikes in Zuidwest-Drenthe, dat concept is ontwikkeld door het bureau Kiemkr8 in opdracht van de stichting Toeristische Promotie Zuidwest-Drenthe.
Drenthe Hikes is een onderdeel van het project ‘Buiten sporten en bewegen in Zuidwest-Drenthe’ en moet een impuls geven aan de vrijetijdseconomie in het gebied. De eerste hike, die in het paasweekend wordt gepresenteerd, gaat van Meppel via Hoogeveen naar Beilen en Herinneringscentrum Kamp Westerbork. ,,Het thema van die hike is Loop in Vrijheid’’, vertelt Carla Sloots, samen met Marloes van Schooten het gezicht van de stichting. ,,Het is een soort bezinningswandeling. Vooral onze Duitse gasten zijn gek op hikes. Op beurzen hoorden we al hoe populair lange afstandswandelingen zijn”, vervolgt Sloots.
De komende twee jaar moeten in totaal vijf hikes opgezet zijn, waarvoor de stichting een bedrag uit het Europese Leaderfonds ontvangt. Andere thema’s die worden uitgewerkt, zijn ‘Ik ben in Drenthe ge-waste’ met de VAM-berg en energie als onderwerp, ‘Duisternis en sterren’ met Dwingeloo als centrum, ‘Zand- en veenroute’ (Dwingelderveld en hunebedden Havelte) en ‘Foodsteps’ (peren Ruinerwold, Frederiksoord en molens Zuidwest-Drenthe). De eerste hike vanuit Meppel telt drie etappes: een proloog op vrijdagavond over ruim 7 kilometer, op zaterdag de etappe van Meppel naar Hoogeveen over 25 kilometer en op zondag een etappe die start in Beilen en via Hoogersmilde voert naar Westerbork over eveneens ongeveer 25 kilometer.
Per thema kunnen meerdere op elkaar aansluitende dagtochten (20 tot 25 kilometer) zijn. Samen vormen al deze routes een verzameling van routes in het gebied. De opening van elke nieuwe hike gaat gepaard met een evenement. Tijdens zo’n evenement zijn er meerdere activiteiten langs de route en worden avondprogramma’s aangeboden. Na het evenement is iedere route door toeristen en recreanten te boeken en komen wandelaars om de paar kilometers leuke bezienswaardigheden en of horeca tegen.
Via het te ontwikkelen boekingsportaal kunnen wandelaars de basisroutes en alle extra’s bijboeken, bijvoorbeeld bagagevervoer, lunch, bezoek musea en attracties. Gidsen, die tijdens de wandeling een traject meewandelen, vertellen over het gebied. Dat kan de schaapherder zijn met zijn hond, maar een natuurkenner waarmee dieren gespot worden.
Voor de realisatie van dit concept wordt een nieuwe stichting opgericht. Deze Stichting Drenthe Hikes i.o. bestaat uit een groep ervaren wandel-event organisatoren, wandelcoaches, een afvaardiging van Stichting Toeristische Promotie Zuidwest Drenthe en mensen met een groot netwerk en kennis van alles wat er komt kijken bij het organiseren van een goed en duurzaam wandelevenement en wandelnetwerk.