Ruinerwold - Het is op vrijdag 29 december exact 80 jaar geleden dat de Halifax-bommenwerper neerstortte in een weiland aan de Hardenweg, een zijweggetje van de Havelterweg, waarbij alle zeven inzittenden om het leven kwamen. Bij het monument wat een aantal jaren geleden is opgericht, worden de gevallenden herdacht, zoals ieder jaar gebeurt.
Dat is volgens de mensen van de stichting Historie Ruinerwold heel belangrijk, zeker in deze tijd waarin steeds duidelijker wordt hoe belangrijk vrijheid is en dat we die moeten koesteren. Om 16.00 uur komt een groep mensen samen bij het monument, waarbij er de gelegenheid is voor eenieder een woordje te spreken en/of een bloemetje te leggen.
“De wereld staat in brand” zie pas iemand, verwijzend naar de gespannen situatie in Oekraïne, de Gazastrook, Jemen, Soedan en nog een paar van zulke landen. Mensen worden door de overmacht van anderen in een situatie geplaatst waardoor ze afhankelijk en kwetsbaar zijn. Ze worden, bejaarden en baby’s niet uitgesloten, op allerlei manieren gemanipuleerd, gevangengenomen, gemarteld of zelfs vermoord. Hulp moet meestal van buitenaf komen; van vredesorganisaties zoals de VN of de NAVO, of bevriende landen. Zelf zijn ze niet in staat om de vrede te herstellen. Door de beelden die wij zien voelen we mee met die arme mensen en weten nog niet wat uiteindelijk hun lot zal zijn.
Zo’n situatie hebben wij in Nederland ook meegemaakt in de periode 1940-1945 toen de Duitsers ook ons land bezet hield. Strenge wetgeving, honger, gedwongen arbeid, gevangenneming, martelingen en zelfs executies waren aan de orde van de dag. Er was een uitzichtloze toestand.
Ook voor Nederland moest toen de hulp van buitenaf komen; uiteindelijk hebben (voornamelijk) de Amerikaanse, de Britse en de Canadese troepen ons land bevrijd, hetgeen op 5 mei 1945 kon worden gevierd. Wat moet dat een geweldig gevoel hebben gegeven voor de mensen die hun vrijheid terugkregen. En dat door militairen, die voor onze vrijheid hebben gestreden, velen van hen zijn daarvoor gestorven of zijn getroffen door onuitwisbaar leed.
Al geruime tijd daarvoor probeerden de geallieerden de Duitse macht te verzwakken, onder meer door Duitse steden te bombarderen. Op 29 december 1943 is een vloot van 712 vliegtuigen voor een luchtaanval op Berlijn opgestegen. Ze vlogen, zoals vaker, over het IJsselmeer en Zuid-Drenthe, omdat daar betrekkelijk weinig luchtafweer stond opgesteld. Twintig van de genoemde vliegtuigen zijn niet teruggekomen. Eén daarvan was de Halifax ZA-X met zijn 7-koppige bemanning, die door de beschieting vanuit een Duitse nachtjager is neergestort in een weiland ten oosten van de Havelterweg. Alle bemanningsleden zijn daarbij omgekomen: Paul Brian Green, Robert Edward Roos, Andrew Colbourne, Donald Robert Cox Appleyard, Stanly Webb, Philip John Greenmon en Walter Douglas Hall. Ook deze helden vochten voor de bevrijding van West-Europa en hebben daarbij dus hun leven gelaten. Zes van hen zijn begraven op de algemene begraafplaats Blijdenstein, het zevende slachtoffer is nog steeds vermist. Ieder jaar op 4 mei wordt in de kerk van Blijdenstein de herdenkingsdienst gehouden en volgt daarna de stille tocht naar het grafmonument op de begraafplaats voor de krans- en bloemlegging.
Bijgaande foto van de onthulling in 2017, met nabestaanden van de omgekomen Engelse slachtoffers.