Drentse verleden gepakt in een kunstvorm, te zien in Echten

29 jun 2021, 9:17 Nieuws
echten project wroeten foto marc ringenier sara rosman als clari
Marc Ringenier

Echten – Een bijzondere presentatie is 10 juli te zien in d’Olde Karke in Echten: het vergeten Drentse historische verhaal. Het gaat over het project Wroeten, dat verschillende kunstenaars de afgelopen maanden de kans bood om een stukje Drentse geschiedenis op een creatieve wijze te vertalen naar het nu.

Hoe kijkt een beeldend kunstenaar naar het mysterie rond de 153 kindergraven in de Bonifatiuskerk in Vries? Hoe wordt het leven van prostituee Clari Lambert uit Hoogeveen vertaalt naar het toneel? En hoe klinkt de commandoactie ‘operatie Amherst’ uit 1945 in een lied? Op 10 juli worden in d’Olde Karke in Echten de resultaten getoond.

Vertalen naar een kunstvorm

Eind vorig jaar deden kunstenaar Delia Bremer en Stichting Kunst & Cultuur (K&C) een oproep aan Drentse kunstenaars om een vergeten Drents historisch verhaal te vertalen naar een kunstvorm. Uit alle inzendingen zijn de ideeën van theatermakers Kimberley van Keulen en Sara Rosman, The Serenade Sisters en kunstenaar Gea Koopman geselecteerd voor uitvoering.

Volgens projectleider Delia Bremer zijn de waargebeurde verhalen omgezet in een bijzondere mix van activiteiten. In een eenakter worden bezoekers meegenomen naar Herberg Den Clearenberg in het jaar 1642, waar het verhaal van gastvrouw en prostituee Clari Lambers zich afspeelt. Een verhaal van een geëmancipeerde vrouw, in een tijd waarin het onmogelijk was jezelf te zijn.

Eerbetoon brengen

Kunstenaar Gea Koopman laat zien hoe zij op zoek ging naar de waarheid rond de kindergraven en een eerbetoon wil brengen aan de kinderen. En de Serenade Sisters bezingen in Requiem Azem het verhaal van Ibrahim Azem, een Syrische soldaat die ooit sneuvelde op het Zeijerveld. Zaterdagavond 10 juli om 19.30 uur en 21.15 uur zijn geïnteresseerden van harte welkom om in d’ Olde Karke in Echten de presentatie mee te maken. Toegang is gratis maar reserveren is verplicht [email protected]

Het project Wroeten is uitgevoerd onder de vlag van Poplab Drenthe. Een initiatief van K&C om interdisciplinaire projecten in Drenthe te stimuleren. De projecten zijn mogelijk dankzij financiële ondersteuning van de provincie Drenthe.