Zuidwolde - De
gemeente gaat meedoen aan een proef van het project Mobility Mentoring. Het doel van het project is om inwoners te helpen blijvend aan de armoede te ontsnappen en ze te stimuleren de juiste stappen te zetten om financieel onafhankelijk(er) te worden. Daardoor kunnen zij vanuit het sociaal domein duurzamer uitstromen, waardoor de kans op terugval wordt verminderd.
In 2017 is vanuit de Samenwerkingsorganisatie De Wolden-Hoogeveen (SWO) begonnen met het verkennen van de effecten van chronische (geld)stress op mensen en de Mobility-Mentoringmethode. Deze methode geeft handvatten om op een andere manier met inwoners om te gaan en hen te coachen in het blijvend uit armoede en stress te komen. Voor de proef trekt het college € 6.000,- uit.
In 2018 is vanuit de SWO de gemeente Hoogeveen en het Welzijnswerk Hoogeveen het initiatief genomen om gezamenlijk een start te maken met het trainen van medewerkers en het verder verkennen van de toepassingsmogelijkheden van het wetenschappelijke onderzoek naar de effecten van stress in combinatie met de Mobility Mentoring methode.
Projectleider
In september 2018 is een projectleider aangesteld, waarna er een projectopdracht is geformuleerd en een Plan van Aanpak is opgesteld. Dit Plan van Aanpak voorziet in een pilot op basis van de Mobility Mentoring methode gedurende de periode van een jaar met start op 11 april. De pilot wordt in Hoogeveen uitgevoerd samen met Stichting Welzijnswerk Hoogeveen (SWW). Daarnaast is in de prestatieafspraken met de GKB Drenthe is rekening gehouden met deze pilot en het effect daarvan op de samenwerking. Voor de gemeente De Wolden wordt een samenwerking met
Welzijn De Wolden voorzien. Deze organisatie heeft al aangegeven daar positief tegenover te staan en wachten besluitvorming over deelname van de gemeente De Wolden aan de pilot met belangstelling af.
De pilot richt zich op inwoners met financiële problemen, ook moet er sprake zijn van een multiproblem situatie. Er wordt ingezet op minimaal zestig deelnemers gedurende de pilot. Voor de gemeente De Wolden gaat het om circa tien deelnemers. Er zijn vanuit SWO, sociaal domein breed, elf medewerkers betrokken bij de pilot die de methode in de praktijk vanuit SWO gaan inzetten.