Bijzondere klus voor rietdekkers Ruinerwold

30 mei 2018, 14:12 Nieuws
pn17052018 rietdekker schipper ruinerwold2
Ruinerwold/Wijster – Soms komen er van die klussen langs, die toch wel wat extra cachet geven aan een vak. De rietdekkers van Schipper uit Ruinerwold hebben dat de afgelopen weken mogen ondervinden. In Wijster kregen ze de opdracht om een deel van het dak van een van de oudste boerderijen van Drenthe van een nieuw rietdek te voorzien.
Het pand is uitgebreid beschreven in een van de periodieken van de historische vereniging in Beilen en er wordt grote waarde aan toegekend. De gebinten zijn gedateerd van ongeveer het jaar 1551 en zijn nog helemaal gaaf. Er loopt nog een pad uit 1591 waar in de Tachtigjarige Oorlog nog plunderende Spaanse soldaten liepen om naar Groningen te trekken.
Bijzondere klus
Peter Pruntel en Hugo Veldman, samen eigenaar van rietdekkersbedrijf Schipper, spreken van een bijzondere klus. De afgelopen weken werd het pand aan de Beilerweg onder handen genomen met een prachtig resultaat. Eigenaars Franck en Monique van Leeuwen zijn meer dan goed te spreken over het werk van de rietdekkers. ‘Wij hebben dit pand helemaal gepimpt, maar het dak is wel de grootste investering tot nu toe. Via een bevriende schilder uit Ruinerwold kwamen we met de firma Schipper in contact’, wijst Van Leeuwen op Jan Boverhof. ‘Het zijn een paar kanjers die op het dak werken’, zegt Van Leeuwen over zijn rietdekkers. Naast Pruntel en Veldman werd ook gewerkt door hun medewerker Jelmer Stielstra uit Appelscha en de ingehuurde zelfstandige rietdekker Sebastiaan Smit uit Assen.
pn17052018 rietdekker schipper ruinerwold4
Ambacht
‘Dit is een ambacht, niet zomaar een beroep. Je kunt zien dat de mannen liefde hebben voor het vak. Ze hebben er gevoel bij’, heeft Van Leeuwen ervaren. Voor Peter Pruntel was de klus toch niet helemaal anders dan bij andere boerderijen. ‘Dit is een traditioneel gebonden dak, wel steil aan alle kanten. Je wilt overal iets moois van maken, maar hier is het vooral de nostalgie erachter. Als je dat boekje leest en de verhalen achter het pand hoort, dan vind ik dat wel mooi’, zegt Pruntel. ‘Deze geschiedenis gaat heel ver terug. Er zijn veel boerderijen verprutst, maar deze zeker niet.’
Chinees riet
De aanpak van een dergelijk dak is volgens Hugo Veldman niet heel anders dan normaal. Ze houden het liever sober, zoals het vroeger ook was. Ze werken vooral met Nederlands en Chinees riet, de kwaliteit van het Aziatische riet wordt steeds beter. ‘In Nederland heb je minder vorst, waardoor de droogtijd van het riet minder lang wordt. Chinees riet heeft ook net de goede lengte’, weet Veldman. ‘Met Nederlands riet krijg je een wat strakker dak, maar dat is iets wat vooral de rietdekkers zelf zien’, vult Pruntel aan. Franck van Leeuwen is ondertussen geweldig trots dat hij het pand destijds heeft kunnen kopen. ‘De eerstbekende eigenaar was midden 1700 de familie Woltinge uit Orvelte, de boerderij is ooit ook eigendom van iemand uit Ruinerwold geweest, de familie van predikant Alberti’, lacht Van Leeuwen. ‘Er werd toen betaald met rogge.’