Blue Monday – deprimaandag

Foto: ganzen AlicePopkorn via Foter.com CC BY-ND

Blue Monday (deprimaandag)  zou de meest deprimerende dag van het jaar zijn.

De bedenker van deze ‘blauwe maandag’ is de Britse psycholoog Cliff Arnall. Hij bedacht in 2005 een, naar zijn zeggen, wetenschappelijk verantwoorde formule waaruit zou blijken dat de derde maandag van januari de dag is waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen. Dit zou te maken hebben met het feit dat goede voornemens mislukt zijn en de vakanties nog ver weg lijken. Daarnaast zijn de dagen nog donker en is de maandag voor veel mensen de eerste dag van de werkweek. Arnall werd in academische kringen overladen met kritiek, zijn formule werd niet echt “wetenschappelijk” gevonden.

blue-swirl zbigphotography  via Foter.com CC BY-SA

Verschillende media beschuldigden Arnall, die op het moment van publicatie werkzaam was bij de universiteit van Cardiff, ervan zijn naam aan de formule ‘verkocht’ te hebben. Volgens o.a. The Guardian was het hele persbericht, inclusief de formule, al geschreven door een PR-bureau in opdracht van Sky Travel. Om geloofwaardigheid aan het bericht te hangen, boden ze verschillende academici geld aan om hun naam aan de formule te verbinden. Korte tijd later distantieerde de universiteit van Cardiff zich in de Britse media van Arnall.

blue-rose-macro-hdr freestock.ca ♡ dare to share beauty via Foter.com  CC BY

Ook inhoudelijk kreeg het bericht veel kritiek. Zo ontbreekt elke verklaring voor hoe de formule is samengesteld, en meet de formule niet in de grootheid ‘tijd’. Later schreef Arnall nog meer van dergelijke formules, onder andere om te berekenen wat de beste dag was voor een leuk weekendje weg. Zijn “wetenschappelijke’ conclusie was dat het weekendje weg het leukste is als je niet gaat….

DSC_0283

Reacties