Ooggetuigeverslag ongeval Oosterweg Alteveer

Oogetuigeversslag van Iris Jonkman die zich samen met haar moeder geen ogenblik bedacht maar meteen hulp verleende!

Het ongeluk vanuit mijn oogpunt

Het ongeluk gebeurde rond half 4 halverwege op de Oosterweg. Ik heb het ongeluk zelf niet zien gebeuren, aangezien wij achter de ingehaalde auto reden. Naar horen zeggen van de bestuurder van de ingehaalde auto, had de bestuurder die een proefrit maakte, met een ‘hoge’ snelheid ingehaald en was hierdoor in de berm terecht gekomen waarbij hij 2 bomen heeft geschramd, met als gevolg dat de auto dwars over de weg ging en zo met de bestuurderskant de boom aan de rechterkant raakte.

Ik ben zelf vierdejaars student hbo-verpleegkunde en wilde hulp verlenen waar ik kon. Ik rende daardoor direct nadat ik uit de auto was gestapt naar de auto toe, bij de auto was al een vrouw die 112 gebeld had. Mijn moeder stapte ook uit en heeft het verkeer omgeleid.

In de auto zaten een jongen (bestuurder) en een meisje, beide kwamen naar horen zeggen uit Amsterdam. Ze wilden hier goedkoop een auto kopen.  Het meisje lag helemaal vrij en had een aantal schrammen, ze gaf alleen aan last te hebben van haar kaak. Ze zag lijkbleek en leek in shock.

De bestuurder zat klem met zijn been, hierbij was veel bloed te zien, maar ik kon niet duidelijk de wond zien. De bestuurder was erg onrustig, bewoog alle kanten op. Ik heb voornamelijk met beide inzittenden geprobeerd te praten om ze bij bewustzijn te houden, maar dit was lastig bij de bestuurder, ik kreeg weinig contact met de jongen, het leek alsof alles wat ik zei niet tot hem doordrong, waarschijnlijk kwam dit doordat hij al zoveel bloed was verloren en in shock was.

Uit het meisje kwam weinig woorden, ze wilde niet dat haar ouders gebeld werden. De jongen heeft twee keer aangegeven dat hij dacht dat hij buiten bewustzijn was geweest en schrok twee keer opnieuw van de hoeveelheid bloed die hij verloren had en pijn die hij had. Ik had hierdoor en naar hoe de auto in elkaar zat het idee dat het niet goed met hem was, alhoewel het aangeven van pijn (gevoel) wel een goed teken is.

Er kwam eerst één ambulance. Het meisje werd vrij snel uit de auto gehaald en op de brancard gelegd voor controle. Er werd gevraagd aan ons om afstand te houden, waardoor ik verder niets meer van dichtbij heb mee kunnen krijgen. De brandweer kwam er vlak achterna en zette met schermen de plaats af, waardoor er niets meer te zien was van de auto. Daarna kwam er nog een ambulance. Later kwam de politie die de weg afzette.

Omdat de politie gegevens nodig was van de inzittenden en het meisje deze niet gaf en de jongen hier niet toe in staat was door de shock werd er gevraagd aan de eigenaar van het autobedrijf naar de kentekenplaat van de eigen auto van de inzittenden. Deze hebben wij opgezocht bij het autobedrijf en doorgegeven. Hierbij was mij opgevallen dat er ook een hond in die eigen auto zat met gesloten ramen en deuren, hierover hebben we gebeld en later is de hond bevrijd. Hierna ben ik niet meer terug gegaan naar het ongeluk.

Naar horen zeggen heeft de redding uiteindelijk 1,5 tot 2 uuur geduurd en is de bestuurder met de traumaheli afgevoerd. De jongen moet behoorlijk veel bloed hebben verloren, waardoor hij bloed nodig was, dit is naar horen zeggen vanuit de traumaheli gegeven.

Halverwege de avond ben ik gebeld door de eigenaar van het autobedrijf. Hij was opgebeld door de vader van de bestuurder en de vader had verteld dat de jongen twee ribben en een arm had gebroken en dat er iets met zijn bovenbeen was dat klem had gezeten, maar dat hij verder nu stabiel is.

Verslag van:  Iris Jonkman

——————————————————————————————————————————————————————

Ernstig ongeval Oosterweg in Alteveer: twee slachtoffers waarvan 1 ernstig gewond.

Voor zover nu bekend is, waren twee personen een proefrit aan het maken en is hun auto door tot nu toe onbekende oorzaak van de weg geraakt. De auto raakte daarbij drie bomen.

**UPDATE: De politie heeft inmiddels het volgende bekend gemaakt: 

Een 21-jarige automobilist uit Weesp raakte zaterdagmiddag zwaar gewond bij een verkeersongeluk op de Oosterweg in Alteveer (De Wolden). Ook zijn bij hem inzittende 17-jarige vriendin, ook uit Weesp afkomstig, liep dusdanig letsel op dat ze naar een ziekenhuis in Hoogeveen moest worden gebracht

Het paar maakte een proefrit in een auto die kort ervoor bij een garagebedrijf was opgehaald. Op de Oosterweg ging het mis, vermoedelijk toen de 21-jarige een andere wagen inhaalde. De auto van het stel uit Weesp kwam met de wielen in de linkerberm waarna de man de macht over het stuur kwijt raakte. De auto botste op een aantal bomen, schoot de weg over en kwam aan de andere kant tegen een boom tot stilstand.**

 

ongelukalteveer2

Een omstander is bij de slachtoffers gebleven tot er professionele hulp aanwezig was.

 

ongelukalteveer4

Een mobiel medisch team kwam met de traumahelikopter ter plaatse om assistentie te verlenen.

ongelukalteveer5

De brandweer was ander half uur bezig om één van de slachtoffers uit de auto te bevrijden. Beide slachtoffers zijn overgebracht naar het ziekenhuis. De auto is uiteraard door de politie veiliggesteld voor onderzoek.

Later op de avond/zondag wordt dit artikel nog aangevuld met een ooggetuigeverslag.

ongelukalteveer

Reacties