Inbraken, o.a. op klaarlichte dag

Foto: Håkan Dahlström Foter CC BY

Afgelopen nacht is er ingebroken in verschillende schuren in Linde. Wat daarbij precies buit is gemaakt of waar de inbrekers op uit waren, is nog  niet duidelijk. Ook in Ruinen sloegen inbrekers toe maar daar in een woning aan de Russenmaat en bovendien op klaarlichte dag. Ook van deze inbraak zijn nog geen verdere details bekend.

Voor de zekerheid nog even 10 inbraakpreventietips, nu de donkere dagen weer zijn gearriveerd:
politie

1. Woning ALTIJD goed afsluiten.

Nog even snel naar de winkel om een kleine boodschap te doen. Boven staat er nog een raam open, maar ach “ik ben toch maar even weg”. Daar maken inbrekers dankbaar  gebruik van. Een inbraak duurt gemiddeld maar 3 minuten. Hoe snel doe jij je boodschappen?

2. Trek de voordeur niet alleen maar dicht, altijd op slot draaien met de sleutel

Vaak trekt je snel de voordeur dicht zonder er bij na te denken. De deur vergrendelt dan automatisch, maar dit betekent nog niet dat hij ook op slot zit. Een inbreker kan met een stukje plastic tussen de deur en het kozijn de deur binnen 5 seconden open krijgen.

3. Zorg voor voldoende (binnen- en buiten-) verlichting

In de herfst en de winter is het vaak al vroeg donker. Laat altijd een lampje branden, eventueel met een tijdschakelaar. Het huis ziet er bewoond uit en inbrekers werken graag in het donke, ze houden er niet van om gezien te worden door uw buren of voorbijgangers.

kylemac-Foter-CC-BY

4. Haal sleutels ’s avonds uit het slot

Haal de sleutels ’s avonds uit de deur. Een inbreker kan namelijk hee gemakkelijk binnenkomen door een gaatje te boren onder het slot, vervolgens de sleutel om te draaien met een ijzerdraad en ….. Leg uw sleutels wel op een vaste plek waar uw medebewoners of gezin ze snel en gemakkelijk kan vinden in geval van nood.

5. Zet geen klimmateriaal klaar

Haal losliggende ladders en vuilnisbakken weg en leg ze vast op een plek waar ze niet gebruikt kunnen worden om op te klimmen naar een plat dak of raam op de eerste verdieping. Ook latwerken of pergola’s kunnen inbrekers helpen om naar een hoger gelegen verdieping te komen.

6. Verstop geen sleutels buiten op “geheime plekken”

Sleutels onder deurmatten of bloempotten zijn in tegenstelling tot wat veel mensen denken dus niet verstopt. Dit zijn plekken waar inbrekers als eerste kijken of er sleutels liggen! En dat kan extra vervelend worden, omdat veel verzekeraars geen schade uitbetalen wanneer er geen inbraakschade is.

Keith-Williamson-Foter-CC-BY

7. Gebruik Whats-app om inbraken te voorkomen

Whats-app wordt in steeds meer gemeenten en wijken gebruikt om inbraken te voorkomen. Maak samen met een aantal buren uit uw omgeving een Whats-app groep aan als een soort digitale buurtwacht. Vertrouwt u iets niet? Meld het dan ook bij de politie.

8. Berg autosleutels goed op

Een inbraak in uw woning is al vervelend genoeg, maar inbrekers vervoeren de buit graag met uw auto. Berg uw autosleutels daarom goed op. Zet ook fietsen of brommers die binnen staan op slot.

politie

9. Gaat de bel? Kijk wie er voor de deur staat

Doe nooit zomaar de deur open. Kijk eerst  wie er voor de deur staat. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld  een deurspion. Kent u degene voor de deur niet? Maak dan ook gebruik van een kierstandhouder. Zo kan een eventuele overvaller niet zomaar naar binnen stormen.

10. Zorg voor stevig inbraakwerend hang- en sluitwerk

Woning die voorzien zijn van inbraakwerend hang- en sluitwerk hebben een aanzienlijk lagere kans op een geslaagde inbraak.

Reacties