Gevaarlijk fietspad Alteveer

Foto: H. Sieders

Inwoners van Alteveer zien het al enige tijd met groeiende ongerustheid aan: de wegafzetting in verband met de verbetering van het fietspad in hun dorp levert levensgevaarlijke situaties op voor de passerende fietsers.

IMG_4715

Wachten op ongeluk

Aanwonende Henk Sieders heeft al meermalen meegemaakt dat het bijna verkeerd afliep en wil niet wachten op een dodelijk ongeluk voor zijn voordeur. HIj meldde de gevaarlijke situatie bij de gemeente, maar kreeg tot nu toe geen reactie. “Het is een kwestie van wachten op het eerste ongeluk. Je wilt niet weten hoe vaak ik het de afgelopen tijd al bijna mis heb zien gaan!” verzucht Sieders. “Fietsende kinderen, moeders die met kinderen voorbij fietsen en net niet geraakt worden door een passerende trekker. Dit kan zo echt niet. Misschien kan het verkeer beter omgeleid worden via Kerkenveld”, oppert hij. Sieders sprak met de BAM-medewerkers die aan het nieuwe fietspad werken en ook zij vonden de situatie zoals die nu is levensgevaarlijk. “Zij zien ook liever dat er een omleiding komt” vertelt Sieders. “In zo’n situatie werkt het ook niet echt prettig natuurlijk.”

IMG_4770

Spookrijden door ongeduld

Grootste oorzaak van het gevaar voor de fietsers zijn de automobilisten die niet 3 minuten kunnen of willen wachten. Er zijn namelijk stoplichten bij de afzetting geplaatst waardoor het autoverkeer slechts in 1 rijrichting tegelijk kan plaatsvinden. De wegafzetting is een kilometer  lang, in plaats van de oorspronkelijk afgesproken 500 meter, waardoor de wachttijd bij het stoplicht is opgelopen tot drie minuten. Automoblisten staan geërgerd te wachten, zien geen tegenligger(s) aankomen en nemen de gok. Maar door de lengte van het afgezette traject komen deze spookrijders uiteindelijk vaak wel weer tegenliggers tegen waardoor er uitgeweken moet worden naar… het gedeelte dat voor de fietsers bestemd is.

fietsers op rijbaan

Modder jaagt fietsers rijbaan op

Ook gevaarlijk is de modder die op het wegdek ligt. Fietsers proberen de modderplassen en blubberige stukken te ontwijken en komen dan op de rijbaan voor de auto’s terecht. De gemeente heeft al extra veegwerkzaamheden uitgevoerd, maar dat heeft de veiligheid nog niet op het gewenste niveau gebracht.

IMG_4780

 

Gemeenteraad

Raadslid Tjalling de Wit (CDA) is de situatie zelf gaan bekijken en verklaarde in het Dablad van het Noorden geschrokken te zijn van de aangetroffen situatie. De slechte zichtbaarheid van fietsers tijdens de huidige donkere ochtenden en avonden, verergert het probleem nog, vindt hij en komende donderdag zal tijdens de raadsvergadering het CDA dit probleem dan ook aan de orde stellen.

 

IMG_4771

Reacties