PAS OP voor “geblokkeerde Facebook-account”

Foto: R.Balkenende

Via Facebook worden momenteel valse berichten verstuurd met de boodschap dat je jouw account van Facebook moet bevestigen. Volgens het bericht zal je account verdwijnen wanneer je dit niet doet. Dit meldt de website opgelicht.nl.

Bericht
Je krijgt een bericht met de mededeling dat je bent gerapporteerd voor bijv. het posten van aanstootgevende of racistische berichten. Als je het bericht leest, lijkt het te komen van Facebook Security. Het bericht wordt ook afgesloten met ‘Facebook Team’. Om te voorkomen dat je account geblokkeerd wordt, moet je volgens het bericht op een link klikken. Doe dit niet!! Deze leidt naar een nagemaakte Facebook-inlogpagina. De pagina lijkt zo goed als echt, echter wanneer je hier je inloggegevens invult komen deze terecht bij kwaadwillenden.

Overige gegevens
Vervolgens wordt je doorgelinkt naar een pagina, waarop je jouw e-mailadres en wachtwoord moet invullen. Uiteindelijk krijg je een bevestiging dat je account succesvol bevestigd is en wordt je doorgestuurd naar de officiële Facebookpagina. Dan is het kwaad geschied en beschikken kwaadwillenden over jouw inloggevens van email, met alle gevolgen van dien.

Advies
Krijg je een bericht dat je Facebook-account geblokkeerd wordt en moet je jouw gegevens invullen? Negeer dit bericht! Je Facebook-account zal worden overgenomen door personen die via jouw account andere mensen willen oplichten. Als je echt geblokkeerd bent door Facebook krijg je daar wel bericht van, maar hoef je niet (direct) iets in te vullen. Je kunt dan bezwaar maken via de officiële Facebookpagina.

facebook-e1447935088302-715x408

Reacties