Mantelzorgers verzorgd

Foto: MJ Jonkers

Mantelzorger zijn is zwaar. Natuurlijk, het geeft veel voldoening om je vrouw, moeder of broer te kunnen verzorgen, en je doet het graag, maar 24 uur per dag, 7 dagen in de week, 52 weken in het jaar…

DSCF5474

Dinsdag 10 november was het de Nationale Dag van de Mantelzorger en natuurlijk wordt er dan ook in De Wolden flink uitgepakt. Voorafgaand aan deze dag konden inwoners van De Wolden opgeven wie volgens hen wel eens een bloemetje verdiende en er werden dinsdag niet minder dan 380 (!!) van deze bloemetjes bezorgd plus 23 cadeaubonnen voor jonge mantelzorgers. Voor deze laatste groep wordt in januari een speciale activiteit georganiseerd.

DSCF5478

Maar dat was natuurlijk niet alles. Mantelzorgers binnen gemeente De Wolden werden vooraf uitgenodigd om aan deze dag deel te nemen om zelf eens heerlijk verzorgd te worden en daar werd in groten getale gehoor aan gegeven. Of het nu ging om het bloemschikken, de verkeersvoorlichting, de beauty & ontspanningsbehandelingen of de keramiek-cursus, alle zaaltjes zaten helemaal vol.

Jannie Schuring, Coördinator contactpunt Mantelzorg en buurtwerker gespecialiseerd in ouderen en onformele zorg glundert zelf ook over deze grote deelname. “We doen dit elk jaar en gezien het aantal deelnemers en hoe de mensen genieten hier, voorziet het echt in een behoefte. De vrijwilligers die hier vandaag de mantelzorgers een fijne dag bezorgen, komen allemaal uit ons eigen netwerk”, legt Jannie uit. “We beginnen meestal al in maart met de planning en iedereen kent wel iemand die een bijdrage wil leveren. Zo hebben we vandaag iemand die handmassages geeft, en iemand heeft samen met de deelnemers lekkere hapjes gemaakt en er is vandaag ook een keramiek-workshop.

DSCF5518
Jannie Schuring

De dag werd geopend door burgemeester Roger de Groot en vervolgd met een smakelijk buffet waarna ieder kon deelnemen aan een zelf gekozen workshop. En waar kon uit gekozen worden? Beauty & ontspanning, hapjes maken, keramiek  maken, bloemschikken of een opfriscrusus verkeersregels door Rijschool Kreeft.

DSCF5535

We nemen als eerste een kijkje bij de keramiekworkshop waar met ingespannen gezichten wordt gekneed en gemodelleerd.
DSCF5481
DSCF5482

De geboetseerde vogeltjes lijken sprekend op het voorbeeld en kunnen straks, met een kleurig laagje glazuur erop, op een lange pen in de tuin worden gestoken.

DSCF5483 DSCF5484

Verderop in de gang is de beauty-zaal, die niet alleen door dames wordt bevolkt. Meneer Coeling, gepensioneerd gemeentebode met al 39 jaar de zorg voor zijn zieke vrouw, heeft ook genoten van de verschillende massages en verzorgingen. “Dit is de eerste keer dat ik dit doe, maar het is leuk hoor. Ik heb de handmassage gehad en een maskertje, dat is lekker! Je bent normaal natuurlijk altijd voor een ander bezig, en dat doe je graag, maar je hebt dan jaren achtereen geen tijd voor jezelf. Hier krijg ik weer energie van, lekker hoor!” roept hij en kijkt nieuwsgierig even mee hoe zijn foto’s zijn geworden. Hij lacht, “nou zeg, ik lijk die boer Geert wel!”.

DSCF5512

Jannie Schuring vertelt dat de deelnemers altijd heel positief reageren. “Het is even een middag helemaal voor jezelf. En ook een stukje aandacht voor jezelf”, zegt ze. “dat missen de meesten natuurlijk in het dagelijks leven. De mensen wisselen hier vaak ook verhalen uit, leggen contacten, gaan later nog eens bij elkaar op de koffie.”

DSCF5509 DSCF5503

Ondertussen worden er voeten gemasseerd, nagels gelakt, wordt een gezichtsmassage uitgevoerd. Overal ontspannen gezichten van de mensen die anders zo druk zijn voor anderen en nu even zelf mogen genieten. “Heerlijk he”, lacht Jannie. “Hier zijn zij eens als eerste aan de beurt en kunnen ze ontspannen genieten. Dat is ook wel eens lekker, als het eten je zo voorgezet wordt en je wordt zelf eens lekker verzorgd.”

DSCF5491  DSCF5493 DSCF5499

In het achterste lokaal vindt de opfriscursus Verkeersregels plaats. Een “klasje” mannen is net bezig de gemaakte test na te kijken. Strikvragen te over maar na afloop weet iedereen weer precies hoe het zit met zebra’s, voetgangers, aanhangers en verkeersregelaars.

DSCF5530 DSCF5534

Als alle workshops zijn afgelopen, wordt er nog even gezellig nagetafeld met op de achtergrond de prachtige zelfgemaakte bloemstukken. Nog even en dan gaan ze allemaal weer naar huis en vatten hun taak als mantelzorger weer op. Maar ze hebben weer even bijgetankt en ze kunnen er voorlopig weer tegenaan.

DSCF5539 DSCF5541

Reacties