Enthousiasme voor fittest in Boerhoorn

Sea de Haan – van Dijk gaat er even voor zitten. “Wat ik normaal voor sport doe? Ik wandel, ik zwem, ik zit op gymnastiek, ik doe aan Tai Chi en ik fiets”.

Deze beweeglijke 84-jarige zal vast goed gescoord hebben bij de test. Afgelopen weekend fietste ze nog 55 kilometer en klaarblijkelijk is dat niets bijzonders voor haar.

DSCF5389

Net als alle andere 70+-ers in Zuidwolde kreeg Sea enige tijd terug een brief van de gemeente. Of ze mee wilde doen aan de Fittest voor 70-plussers. Ze schreef zich in en meldde zich woensdag op tijd in de Boerhoorn. Daar was een aantal zalen ingericht voor de fittest. Een ontvangstruimte, de testzaal en de bespreekruimte waar de resultaten van de test besproken werden.

Ook wethouder Mirjam Pauwels is in deze ruimte druk in gesprek met een fit ogende oudere heer die net de tests heeft afgelegd. Aan de hand van de testresultaten, wordt een vervolgtraject aangeboden en daarbij kan gekozen worden uit allerlei vormen van sport en bewegen.

DSCF5362

Sportfunctionaris Gerdo van Dalen vertelt dat deze test al eens eerder is uitgevoerd, in 2009, maar toen minder uitgebreid was. “De test die we nu hier doen is eigenlijk meteen ook een “pilot”. Hierna zal de test ook worden georganiseerd in de andere dorpen van De Wolden. “

Ondertussen is Sea bijna aan de beurt om haar testresultaten te bespreken. Ze vertelt nog snel even dat ze ook nog een grote volkstuin heeft. “Die is wel 250 vierkante meter, dat is veel hoor, en dat doe ik helemaal alleen. Ik heb er voornamelijk groenten in staan, die tuin dat is echt mijn passie.” Dan mag ze aanschuiven aan de tafel van fysiotherapeut Ay Yin Ang en worden haar testresultaten besproken.

DSCF5363

Als Sea haar weg vervolgt naar de bar voor een kopje koffie legt Ay Yin Ang uit dat de 70+ers op verschillende manieren worden getest op kracht, lenigheid, conditie en coördinatie. Na de test kan er gekozen worden uit ruim 12 vervolgtrajecten die variëren van jeu de boules, schaken en bridge tot valtraining, gymnastiek en badminton.  “We denken al gauw  dat wie ouder is niet meer echt kan trainen, maar dat klopt niet”, legt hij uit. “Ook iemand die 80 is, kan nog prima trainen hoor. Het is juist goed om in beweging te blijven om je spierkracht en conditie te behouden. Het gezegde is niet voor niets “use it, or lose it”.”

DSCF5396

In de testzaal is het gezellig druk. Knieheffen, uit een stoel opstaan en weer gaan zitten en dat zo vaak mogelijk binnen een bepaalde tijd, een knijpkrachtmeting, een spel voor met meten van de reactiesnelheid, er wordt hard gewerkt.

Gerdo is bijna te druk om nog veel te kunnen vertellen. “We hebben alle 70+ers aangeschreven, en we zijn ook nog langs de huizen gegaan om mensen te vragen of ze mee wilden doen.  Maar wie nu denkt, goh dat had ik ook wel gewild, die kan zich nog steeds aanmelden hoor. “

DSCF5385

Reacties