Metamorfose Bezoekerscentrum Dwingelderveld van start

Foto: Natuurmonumenten

De plannen zijn klaar en alle voorbereidingen zijn getroffen voor de verbouwing van de huidige expositie van bezoekerscentrum Dwingelderveld. De werkzaamheden duren van 26 oktober tot 1 maart 2016. Vanaf maandag 26 oktober tot en met dinsdag 10 november is bezoekerscentrum Dwingelderveld geheel gesloten. Daarna opent op woensdag 11 november een tijdelijke informatiebalie aan de zijkant van het gebouw. Bezoekers kunnen hier tijdens de verbouwing terecht voor informatie. Deze tijdelijke informatiebalie is geopend van 10.00 tot 16.00 uur op woensdagen, zaterdagen en zondagen. Vanaf maart kunnen de bezoekers getuige zijn van de metamorfose van het bezoekerscentrum van Nationaal Park Dwingelderveld.

Nieuwe inrichting

De huidige expositie van het bezoekerscentrum krijgt na 14 jaar een opfrisbeurt. Er komen vijf grote meubels met elk een thema gerelateerd aan dit grote, natte heidegebied. De thema’s zijn: Drents heideschaap, vogels, water, OERRR en geschiedenis van het esdorpenlandschap. Bezoekers kunnen zich oriënteren aan de hand van een omgevingskaart die op de vloer is geprint. Aan de wanden komen informatiepanelen met foto’s van de 10 highlights van het Dwingelderveld. De herinrichting wordt gefinancierd door provincie Drenthe, Life en Natuurmonumenten.

Wol maquette 1

Maquette van wol

De blikvanger van de nieuwe expositie is de maquette van wol van de eigen schaapskudde. Kunstenares Erna van Sambeek heeft samen met een groep enthousiaste vrijwilligers van Natuurmonumenten deze maquette ontworpen en gerealiseerd. De wol is eigenhandig gewassen, geverfd, gesponnen en gevilt. Dit geheel vormt het landschap met daarin de opvallende landmarks als de radiotelescoop, de schaapskooien, vogelkijkhutten en de omliggende dorpen van het Dwingelderveld.

Tijdelijke publieksruimte

Tijdens de verbouwing blijft het centrum beperkt open met een tijdelijke infobalie en toiletvoorziening. Bezoekers kunnen binnen lopen voor informatie over het natuurgebied en de verbouwing. Daarnaast is er een beperkte mogelijkheid om een kopje koffie te komen drinken en zijn er een aantal producten verkrijgbaar uit het assortiment van Natuurmonumenten. Liefhebbers kunnen alvast een impressie krijgen van de nieuwe expositie. De tijdelijke informatiebalie is vanaf 11 november geopend op woensdag, zaterdag en zondag van 10.00 tot 16.00 uur. Tijdens vakanties is de balie dagelijks geopend. Meer informatie over het Dwingelderveld en de verbouwing van het bezoekerscentrum is te vinden op www.natuurmonumenten.nl/bcdwingelderveld.

Wol maquette 1

Reacties