Kindergemeenteraad

Foto: www.dewolden.nl

Basisschoolleerlingen in debat tijdens Kindergemeenteraad

Leerlingen uit groep 8 van vier basisscholen in De Wolden gaan aankomende donderdagavond met elkaar in debat. Iedere klas heeft een eigen voorstel gemaakt.

De Kindergemeenteraad begint om 19.00 uur en vindt plaats in de raadszaal van het gemeentehuis in Zuidwolde. De Kindergemeenteraad is live te volgen via dewolden.nl/gemeenteraad en Streekradio De Wolden zendt uit via FM 104.8.

raad

De gemeente stelt €750 beschikbaar om het winnende voorstel uit te voeren.

Uiteenlopende voorstellen

Tijdens de Kindergemeenteraad liggen er vier uiteenlopende voorstellen voor.

  • De Wezeboom uit Ruinerwold strijdt voor een Color Run voor Kika met een feest als afsluiting.
  • De leerlingen van de Prins Johan Frisoschool uit Koekange willen graag activiteiten ondernemen met kinderen uit Wit-Rusland, die jaarlijks 6 weken naar Nederland komen om elkaars cultuur beter te leren kennen.
  • De leerlingen van De Dissel in Ruinerwold stellen voor een luchtkussen te kopen en die te delen met alle scholen in De Wolden.
  • De Rozebottel uit Koekange zet zich in voor een kennismakingsfeest voor de leerlingen uit alle groepen 8 in De Wolden. Door het sluiten van vriendschappen, tijdens het feest, kun je steun aan elkaar hebben op de middelbare school.

De complete voorstellen zijn te lezen op dewolden.nl/gemeenteraad.

Voorbereiding Kindergemeenteraad

In 2013 organiseerde de griffie van De Wolden de eerste Kindergemeenteraad. Dit jaar is het dus voor de derde keer. Ter voorbereiding op de Kindergemeenteraad brachten de coaches Douwe Oosterveen (Gb), Karin Brouwer (CDA), Albert Haar (D66) en Jaap Wiechers (CU) een bezoek aan de deelnemende scholen. Zij gaven een gastles over de lokale democratie en de kinderen kregen tips voor het maken van hun voorstel. Afgelopen vrijdag konden de leerlingen al even oefenen in de raadszaal tijdens een rondleiding door raadgriffier Josee Gehrke. Burgemeester Roger de Groot ontving de leerlingen in zijn werkkamer en vertelde over zijn functie als voorzitter van de raad en zijn andere taken.

Reacties