Whatsapp-groepen verminderen inbraken

Foto: le-Korrigan-Foter-CC-BY-SA

Inbrekers mijden de buurten en wijken waar bewoners elkaar via Whatsapp waarschuwen voor verdachte situaties. Soms is dit zelfs zo effectief dat het leidt het tot de halvering van het aantal inbraken.

Onderzoek

Dit bleek onlangs uit een onderzoek van de Universiteit van Tilburg. Volgens de onderzoekers worden inbraken vaak gepleegd door lokale inbrekers en die zijn er van op de hoogte als er een Whatsapp-groep actief is. Bovendien weten de burgers die  meedoen aan zo’n groep vaak heel goed hoe ze verdachte situaties moeten melden en hoe ze zelf moeten handelen.
Het effect van whatsapp-buurtwachten was nog niet eerder wetenschappelijk onderzocht, maar men vermoedde al wel dat het positieve effect aanwezig was. Niet alleen in Tilburg maar ook in de rest van Nederland werken inwoners van een wijk of buurt steeds vaker samen via een Whatsapp-groep om hun eigen leefomgeving veilig te houden. 

Gemeente

Volgens de onderzoekers zijn er wel twee voorwaarden voor het succes van zo’n groep: er moeten veel bewoners van een wijk aan mee willen doen en de gemeente moet de verschillende groepen goed coördineren.

Hoe werkt het?

Wie iets verdachts ziet, moet eerst 112 bellen. Daarna stuurt de melder een beschrijving van de verdachte situatie en/of persoon aan de whatsapp-groep. Andere groepsleden kunnen reageren. De berichten worden automatisch ook doorgezet naar de politie.In Tilburg zijn op die manier zo’n tien inbrekers op heterdaad betrapt of op een later moment aangehouden.

De politie meldt blij te zijn met deze “extra ogen” en met de daling van de inbraakcijfers.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen