Innovatieprijs

A parasitic mite of the genus Dermanyssus (probably Dermanyssus gallinae living on poultry (sucking blood). Scale : Technical settings : - focus stack of 27 images - microscope objective (Nikon achromatic 10x 160/0.25) on bellow This stack was unsuccessful because the focus steps where not short enough (cfr resulting succession of sharp and unsharp bands). The mite was moving regularly its legs, so it was necessary to do the stack quickly (but too quickly here...).
Foto: Gilles San Martin / Foter / CC BY-SA

Met een biologisch middel tegen bloedluis sleepte Agraservice Lindenhols een nominatie voor de Innovatieprijs in de wacht.

Op 1 oktober a.s. maakt een deskundige jury de exacte notering van elk bedrijf in de MKB Innovatie Top 100 bekend, tijdens de Dag van de Innovatie. Dan is ook duidelijk welk bedrijf in 2015 de nummer 1 positie inneemt en zich het meest innovatieve bedrijf van Nederland mag noemen.

Biologisch de bloedluis te lijf

Agraservice G.Lindenhols, een agrarisch bedrijf in Zuidwolde, ontwikkelde het biologische bestrijdingsmiddel BCB (Bio Controle Bloedluis). Hiermee openen ze de aanval op de bloedluis (vogelmijt). Voor pluimveestallen en vogelliefhebbers is besmetting met deze parasiet een grote ergernis. Het bloedzuigende beestje verstopt zich overdag op donkere plekjes, en komt ’s nachts tevoorschijn om zich te voeden. Tot nu toe was geen van de bestrijdingsmiddelen ideaal: giftig, duur of onpraktisch in gebruik. Daarbij moeten bij sommige middelen mondkapjes worden gebruikt, wordt materieel aangetast en moet het vaak aangebracht worden.

Koolzaadolie en kruiden

Het bedrijf bedacht met Bio Controle Bloedluis nu een geheel biologische oplossing. Dit middel bestaat voor tachtig procent uit koolzaadolie. De overige twintig procent is een geheime cocktail van natuurlijke kruiden. Daarmee is het volgens Agraservice Lindenhols goed voor mens, dier en materieel en bovendien goedkoper dan andere bestrijdingsmiddelen en gemakkelijk aan te brengen. Het aanbrengen hoeft maar één keer per jaar te gebeuren. Het voornaamste ingrediënt, koolzaad, heeft daarbij nog vele andere functies. De uitgestrekte gele velden trekken bijen en vlinders. En dat is volgens het bedrijf meteen een uitkomst voor de bijen- en vlinderpopulaties die in Nederland steeds verder achteruit gaan.

 

Reacties