Vannacht: bloedmaan

Foto: krheesy Foter CC BY

De volle maan op 28 september wordt zowel de lichtste als de donkerste van het jaar. Er is dan niet alleen een zogenoemde supermaan te zien, maar ook een totale eclips, gevolgd door een bloedmaan.

De maan staat nu extra dicht bij de aarde, wat leidt tot een zogenoemde supermaan, die extra fel zal oplichten. Bovendien vindt een complete verduistering plaats omdat de aarde tussen de zon en de maan komt te staan.
krheesy Foter CC BY
Tijdens de eclips zal de maan langzaam een rode kleur krijgen, een gevolg van de kromming van de zonnestralen rond de aarde. Zo’n rode maan wordt  een bloedmaan genoemd.
De verduistering begint om 2.11 uur, maar dan is er nog niet veel te zien. Tussen 4.11 uur en 5.24 uur is het hoogtepunt. Dan is de maan rood. Rond 7.24 uur is alles voorbij.
Sommigen zijn er ook van overtuigd dat de bijzondere ‘superbloedmaan’ zal leiden tot springtij en overstromingen. Ze beweren ook dat de afwijkende getijden voor aardbevingen en vulkaanuitbarstingen zullen zorgen.Hanzlers Warped Visions Foter CC BY

Reacties