Drentse Molendagen

Foto: Drentse Molendagen

Het merendeel van de molens in Drenthe opent zaterdag 22 augustus 2015 de deuren voor publiek. De vrijwillige molenaars zullen bezoekers gastvrij ontvangen.

De provinciale molendag, georganiseerd door Molenstichting Drenthe en het Gilde voor Vrijwillige molenaars (afd. Drenthe), is medio jaren ’80 opgezet om collega-molenaars uit andere provincies van dienst te zijn. Zij kunnen namelijk op de nationale molendag zelf niet collega-molenaars bezoeken, omdat ze dan aan hun eigen molen gekluisterd zijn.

De opzet was een succes, maar ook het ‘gewone’ publiek weet vanaf het begin de Drentse molens op de vierde zaterdag van augustus te vinden. Het is dan ook een prima gelegenheid eens rustig te kijken, of om meer molens op één dag in werking te zien. Natuurlijk vertellen molenaars alles over hun hobby en hun ‘werktuig’…

Sinds enkele jaren zijn deelnemende molens te herkennen aan de speciale Drentse Molendag-vlag. Hier en daar zijn extra activiteiten. In Gieterveen wordt brood gebakken in een leemoven, in Meppel (De Weert) worden pannenkoeken gebakken en in Roderwolde en Zuidlaren wordt op ambachtelijke wijze olie geslagen (beide molens zijn niet gratis toegankelijk).

Op en rond drie molens in Noord-Drenthe is bovendien  live-muziek en een fietsroute. In diverse molens wordt bij voldoende wind gemalen.

Op molentechnisch gebied is er ook volop variatie, bijvoorbeeld op het gebied van wieksystemen. Van wieken met zeilen tot zelfzwichtende jaloeziewieken (Nijeveen, Peize, Gieterveen) en zelfregelende metalen  Bilau-stroomlijnwieken (De Hoop, Norg). Ook over wiekstanden weten de molenaars alles te vertellen.

 

download

Reacties