Bezoekerscentrum moderniseert

Foto: Natuurmomumenten

Na jaren van hier en daar een kleine aanpassing ondergaat Bezoekerscentrum Dwingelderveld in Ruinen het komende winterseizoen een echte metamorfose. De voorbereidingen zijn al een tijdje in volle gang. Plannen zijn bedacht en de uitwerking van de eerste ideeën start deze zomer.

Plannen

De wens om het bezoekerscentrum aan de Benderse te vernieuwen stond al geruime tijd op het verlanglijstje van beheerder Casper de Jong en zijn medewerkers. ‘Door de jaren heen hebben we natuurlijk wel steeds kleine vernieuwingen toegepast, maar nu is het tijd om het bezoekerscentrum een nieuwe impuls te geven. Jaarlijks komen er hier meer dan 170.000 bezoekers over de drempel van het bezoekerscentrum. Vaak is dat hun eerste kennismaking met het grootste natte heidegebied van West-Europa. Belangrijk om een goede eerste indruk van het gebied te geven’.

Wat gaat er gebeuren?

In de ruimte komen 5 grote meubels. Elk meubel heeft een thema: Drents heideschaap, (kraan)vogels, OERRR, het esdorpenlandschap en water, met daarbij een passende blikvanger. Langs de wanden komen informatiepanelen met grote foto’s over 10 highlights van het Dwingelderveld. Bezoekers kunnen zich oriënteren aan de hand van een omgevingskaart die op de vloer is geprint. Daarnaast is er een scherm met daarop een twitterfeed in woord en beeld, een vondstentafel en een seizoenstafel. Op het krijtbord achter de balie staan actualiteiten zoals gebiedsinformatie en recent gespotte dieren.

vrijwilligers BC helpen met vilten 01

Vrijwilligers al hard aan de slag

Daarnaast neemt de nieuwe maquette een belangrijke plaats in. De vaste groep vrijwilligers is daar deze zomer druk mee bezig in samenwerking met kunstenares Erna van Sambeek. In de maquette wordt veel met vilt gewerkt van de Drentse heideschapen. Schaapherder Johan Coelingh leverde daarvoor al de benodigde wol van de Dwingelderveld kudde. Vrijwilligers vilten de wol nadat het gewassen, deels gesponnen en geverfd is. Het resultaat zal volgend voorjaar het stralende middelpunt zijn van het vernieuwde bezoekerscentrum.

Verbouwing start na de herfstvakantie

Na de herfstvakantie gaat het bezoekerscentrum dicht voor de verbouwing. Er is dan een kleine publieksruimte geopend aan de achterzijde van het gebouw. Naar verwachting wordt het vernieuwde bezoekerscentrum heropend in het voorjaar van 2016. De herinrichting wordt mede mogelijk gemaakt door financiële steun van de provincie Drenthe, Life en bijdragen van sponsoren en fondsen.

NIEUWBC

Reacties