Wedstrijdverslag Grote Prijs De Wolden

 

Slechts vijfhonderdste van een seconde scheelde het. Maar net genoeg voor Jur Vrieling om zich winnaar te mogen noemen van de Grand Prix Gemeente De Wolden. Zondag aan het eind van de middag greep de ruiter uit Holwierde in de laatste barragerit de winst in de Grote Prijs van het concours hippique in Veeningen. Met zijn paard Carrera VDL (Cardento x Baloubet Du Rouet) bleef hij de Engelsman Joe Clee nipt voor. Clee had met Diablesse De Muze (Baboubet du Rouet x Nabab De Reve) in de achtste barragerit de leiding overgenomen met 40.13 en vervolgens beten zich vier combinaties stuk op die tijd. Uiteindelijk gelukte het Jur Vrieling in de laatste rit om 0.05 seconde sneller rond te gaan en zich te verzekeren van de eerste prijs.

Dertien combinaties streden uiteindelijk om de eerste plaats. In het basisparcours hadden enkele gerenommeerde deelnemers al steken laten vallen. Wereldkampioen Jeroen Dubbeldam maakte een foutje, Leon Thijssen kwam ook niet in de barrage, net als Piet Raymakers Jr. en de Ier Conor Drain.

De Engelsman Mark Bunting beet in de barrage het spits af en met Eurohill’s Alcatraz (Heartbreker x Polydox) zette hij een scherpe tijd neer: 42.07. Het duurde dan ook tot rit zeven voor die tijd werd verbeterd. Leopold van Asten (Duizel) lukte het om de stand een ander aanzien te geven. Met VDL Groep Zagreb (Querlybet Hero x Heartbreaker) wist hij de tijd scherper te stellen 41.78.

Direct in de rit na hem was het de Engelsman Clee die daar weer onder dook: 40.13. En die tijd bleef staan tot Vrieling deze verbeterde.

“Super zoals Carrera rond ging. Geweldig wat een paard.” De ruiter uit Holwierde had niets dan lof voor de negenjarige hengst die eigendom is van Stal Van de Lageweg. “James Billington (de Engelse stalruiter van VDL) heeft dit paard drie jaar onder het zadel gehad en nu mag hij uitkomen op Grand Prix niveau”, aldus Vrieling die in De Wolden zijn tweede Grand Prix met Carrera reed. Geesteren ging er aan vooraf, maar toen was Carrera nog wat onwennig. “Ik rij Carrera nu een half jaar, maar wat een geweldig dier.”

Vrieling denkt niet dat de hengst snel te koop komt. “De nakomelingen zijn ook van hoog niveau, vandaar dat hij niet snel van de hand gedaan zal worden.”

CH De Wolden gaat komende donderdag verder met opnieuw een blok van vier concoursdagen. Ook dat blok wordt afgesloten met een Grote Prijs. Jur Vrieling zal ook vanaf donderdag weer in Veeningen te bewonderen zijn.

Voorzitter Christiaan Hendriksen van het H De Wolden keek tevreden terug op de eerste vier dagen. “Prima zoals het is gegaan. We hebben van deelnemers alleen maar complimenten gehad en alles is zonder ongelukken verlopen. Dat is heel belangrijk.”

 

Reacties