Gea Mulder uit Havelte heeft Taalheldenprijs in ontvangst genomen

Gea Mulder is Taalheld 2024.
Gea Mulder is Taalheld 2024.
Foto: Lezen en Schrijven

Havelte – Gea Mulder uit Havelte heeft woensdag de taalheldenprijs in ontvangst mogen nemen. Ze kreeg de prijs van H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden, oprichter van Stichting Lezen en Schrijven. De stichting reikte de prijs voor de negende keer uit. De prijs gaat naar mensen die op een bijzondere manier op latere leeftijd alsnog beter leerde lezen en schrijven. Dit jaar waren er 10 genomineerden.

“Jouw verhaal inspireert ons op alle mogelijke manieren. Het laat zien welke kracht je nodig hebt om te zeggen: ik kan dit, ook als het lijkt alsof niemand je ziet of in je gelooft. Jij geloofde in jezelf. Je hebt je ontwikkeld en zo je eigen kracht gevonden. Daarmee heb je de mensen die aan jou twijfelden het tegendeel bewezen. Nu vertel je je persoonlijke verhaal aan iedereen die het horen wil: van je eigen kinderen tot aan andere volwassenen die weer willen leren. Je bent een voorbeeld voor hen, maar eigenlijk voor ons allemaal.” Met dat jurycommentaar won Gea Mulder uit Havelte de Taalheldenprijs 2024.

Publieksprijs

Naast de juryprijs werd ook de winnaar van de Publieksprijs bekend. Wekenlang kon het Nederlandse publiek via ansichtkaarten en de website www.taalheld.nl stemmen op één van de 10 genomineerden. Harrie Seegers uit Tilburg in Noord-Brabant kreeg de meeste stemmen en ontving de Publieksprijs.  “Vroeger werd ik gepest, omdat ik moeite had met lezen en schrijven. Daarom ging ik op latere leeftijd opnieuw op taalles. Daar leerde ik dat ik me niet hoef te schamen als ik niet zo snel lees en schrijf. Uiteindelijk schreef ik zelf een boek”, aldus Gea Mulder.

Harrie Seegers kreeg de Taalheld 2024 Publieksprijs. “Ik merkte elke dag dat ik moeite had met lezen en schrijven. Dat gaf me veel stress. Ik heb een eigen schoonmaakbedrijf en wil graag mijn eigen administratie doen. Daarom ging ik op taalles. Nu ben ik veel rustiger.”

Begeleider

Mensen die moeite hebben met basisvaardigheden hebben veel steun aan hun begeleider. Vaak zijn dat hun docenten en vrijwilligers. Om hen ook een podium te geven werd de begeleider van Gea Mulder verrast. Hissy Brouwer, ook uit Havelte, ontving een bedrag 1000 euro. Dit bedrag kan zij bij haar organisatie Biblionet inzetten om nog meer volwassen die moeite hebben met lezen en schrijven te begeleiden.

Anita Witzier, ambassadeur van Stichting Lezen en Schrijven, presenteerde de uitreiking in de Nieuwe Kerk in Den Haag. Bekende Drent René Karst, ambassadeur van de stichting, was juryvoorzitter. Verder bestond de jury uit Heleen Homburg (adviseur Loopbaanontwikkeling bij RET Rotterdam) en Arjan Beune (voorzitter Stichting ABC). Steven Kazàn, ook ambassadeur van de stichting, deed verslag van de uitreiking op de sociale media van Stichting Lezen en Schrijven. Elk jaar maken partners Achmea en Nationale Postcode Loterij de Taalheldenprijs mede mogelijk.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen