Drentse groepsuitjes-sector bloeit als nooit tevoren

Optimistische ondernemers.
Optimistische ondernemers.
Foto:

Zuidwolde – De groepensector in Drenthe is optimistischer dan ooit. Groepen Drenthe, een stichting van samenwerkende aanbieders van groepsaccommodaties en groepsuitjes, meldt een opvallend positieve ontwikkeling binnen de sector. Na een uitdagende periode door de coronacrisis en de bijbehorende maatregelen, heeft de sector een indrukwekkende comeback gemaakt.

In 2022 kenden de Gedeputeerde Staten van Drenthe een subsidie toe om een gezamenlijk meerjarenplan voor de groepensector uit te voeren. Dit plan, ontwikkeld in samenwerking met Marketing Drenthe, richtte zich op het aantrekken van meer groepen naar de provincie. Met deze financiële steun timmerde Groepen Drenthe stevig aan de weg. De lancering van een nieuwe website met een ruim aanbod van groepsaccommodaties, uitjes en vergaderlocaties onder de naam Groepen Drenthe, markeert een belangrijke mijlpaal.

Indrukwekkend

De resultaten zijn indrukwekkend. Het aantal aangesloten groepsaccommodaties groeide in twee jaar tijd van 18 naar 52. David Wassenaar, voorzitter van Groepen Drenthe, licht toe: ‘We zijn een samenwerkingsverband waar leden ervaringen en uitdagingen kunnen delen. Dit blijkt zeer waardevol in de praktijk. Daarnaast vertegenwoordigen we de Drentse groepensector in gesprekken met onder andere de provincie, Marketing Drenthe en de Nederlandse groepensector.’

Met het aflopen van de subsidieperiode gaat de stichting nu op eigen kracht verder. ‘Met een fantastische achterban zetten we de ingeslagen koers voort. We focussen ons vooral op het versterken van de samenwerking tussen de verschillende leden en het promoten van rustigere periodes zoals doordeweeks en de winterperiode,’ zegt Wassenaar.

Populairder dan ooit

Een opmerkelijke trend is de toenemende vraag naar groepsuitjes. Aanbieders zitten vaak volledig volgeboekt en moeten steeds vaker nee verkopen. Harald Velthuis van het Drents kwartiertje, een van de leden van Groepen Drenthe, merkt op dat groepen steeds eerder boeken. ‘We hebben nu al data in september waarbij we nee moeten verkopen,’ zegt hij.

Groepen Drenthe-collega Gezina Noordhuis van 25 graden Noord bevestigt deze trend: ‘De vraag naar groepsuitjes is nog nooit zo groot geweest. We zien een sterke toename in boekingen, wat aantoont dat Drenthe een geliefde bestemming is voor groepsactiviteiten.’

De toekomst voor de groepensector in Drenthe ziet er rooskleurig uit. Met een stevige basis en een groeiende populariteit van groepsuitjes en met een groep overnachten, is Drenthe klaar om nog meer bezoekers te verwelkomen.

(Foto: Lobke Vale)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen