Leopold van Asten en Jur Vrieling eerste prijs

Foto: CH De Wolden

Leopold van Asten uit Duizel heeft vrijdagavond de belangrijkste rubriek van de tweede dag van het concours hippique op zijn naam geschreven.

In de barrage van de Spruce Meadows Prijs, een wedstrijd over hindernissen van 1.40 m. bleef Van Asten met een tijd van 36.61 bijna een seconde onder die van Jur Vrieling uit Holwierde. De Groninger kreeg evenwel vanwege het grote aantal deelnemers (118 combinaties) ook de eerste prijs toebedeeld.

Snelste barrage

Van Asten had de tijd van Vrieling als richttijd en hij ging met VDL Groep W Zermie (Celano x Contender) voortvarend van start. Op de helft van het barrageparcours was Van Asten al een fractie sneller dan Vrieling en in de tweede helft liep hij nog meer uit. Vrieling had enkele ritten daarvoor met Carrera VDL (Cardento x Baloubet Du Rouet) 37.58 gereden en velen dachten dat hij daarmee de eerste plaats veilig had gesteld. Maar Van Asten gaf in een van de laatste barrageritten alles en maakte de snelste tijd.

Leopold van Asten Foto Jeroen Spoolder

Pittig parcours

Vanuit het basisparcours, met 118 deelnemers, wist zich zestien combinaties, waarvan de helft Nederlands, voor de barrage te plaatsen. Je zou dan denken dat Louis Konickx een zware rubriek had neergezet. Maar Jur Vrieling vond dat best meevallen. “Het was een eerlijk, pittig en selectief parcours, maar heel zwaar was het niet”, aldus de ruiter die nog niet weet of hij met Carrera VDL, waarmee hij deze kwalificatiewedstrijd reed, zondag ook de Grote Prijs zal rijden. “Ik heb ook VDL Glasgow ook nog en beide paarden zijn qua vermogen en snelheid aan elkaar gewaagd. Ik ben er nog niet uit”, aldus Vrieling vrijdagavond na zijn winnende rubriek.

VDL Carrera of Glasgow

Met Carrera VDL was Vrieling was Vrieling één van de elf foutloze barrage-combinaties.  Vanaf het begin van de beslissende ronde, bleven veel deelnemers foutloos. Echter, de tijden gingen ook steeds naar beneden.  Bart van der Maat bleef met Beauminka (Jodokus x Akteur) enige tijd als snelste foutloze combinatie op het scorebord prijken, maar vier ritten later was het Vrieling die hem van de troon stootte. Nog weer vijf ritten later maakte Leopold van Asten een eind aan de illusies van Vrieling om als snelste ruiter uit de barrage te komen.

Van Asten Vrieling

Op de tweede plaatsen kwamen Bart van der Maat en de Belg Pieter Clemens. Deze werd daarmee beste buitenlander.

Komende zondag begint de Grote Prijs van het CH De Wolden om 15.00 uur.Ook zaterdag is er een druk springprogramma en zaterdagavond is de inmiddels beroemde De Wolden Summersale, waar  talentvolle springpaarden worden geveild en ook topgefokte springveulens.

 

Reacties