Netwerkbijeenkomst succes

Foto: MJ Jonkers

De impact van de media, dat was het thema van de netwerkbijeenkomst die het Ondernemersplatform samen met gemeente De Wolden organiseerde. De schitterende locatie van CH De Wolden vormde de achtergrond en de bijeenkomst begon dan ook met een rondleiding over het terrein van dit indrukwekkende evenement.

DSC_0217     DSC_0218

Kracht van de media

Sprekers waren onder andere wethouder Jan ten Kate, Mark Veeningen en Henk Bleeker. Veeningen, als puber ooit begonnen bij Streekradio De Wolden, kon als eindredaceur van het SBS-programma Hart van Nederland duidelijk weergeven welke hoe programmamakers en journalisten er toe komen om bepaalde aspecten van het nieuws meer te benadrukken. Jan ten Kate en Henk Bleker konden uit eigen ervaring vertellen hoe het is als je zelf één van die benadrukte aspecten bent. Hoe alles niet altijd is wat het lijkt, dankzij de moderne techniek waardoor uitspraken verknipt en geplakt kunnen worden tot dat wat de programmamaker wil hebben. Het aangehaalde voorbeeld van de mevrouw die door omroep EO ten onrechte werd neergezet als anti-moslim, werd met instemmend gemompel herkend door de toehoorders. Het werd wel duidelijk: de media kunnen een heel positief effect hebben, maar een verkeerd opgevatte uitspraak of een iets te spontane actie (bijv. het briefje van Bleker aan “Mauro”) kunnen veel aanrichten.

DSC_0221

Transparant

Wethouder Jan ten Kate vertelde hoe hij een paar jaar geleden erg veel met de landelijke media te maken had en zei ervan overtuigd te zijn dat openheid en transparantie altijd de beste weg zijn. Zo open mogelijk zijn en het contact met de media niet uit de weg gaan. Tijdens de presentatie van Henk Bleker kwam naar voren dat hij daar eigenlijk hetzelfde over denkt. Het verhaal van Bleker zit vol eigen ervaringen en anekdotes die de zaal hoorbaar weet te waarderen. Aan het slot van de middag laat Bleker de aanwezigen nog even kennismaken met zijn project in Mogolië. Opgestart door een jonge, teruggekeerde asielzoeker en nu samen met Henk Bleker doorontwikkeld met als doel het verbeteren van de structuur en de logistiek van de voedselvoorziening in dat land.

DSC_0224

Netwerken

Dat de 150 ondernemers van De Wolden die aanwezig zijn, elkaar nog lang niet allemaal kennen, blijkt als de presentaties afgelopen en de gasten bedankt zijn. Er wordt wat gegeten en gedronken maar vooral ook veel kennis gemaakt, en visitekaartjes uitgewisseld, terwijl burgemeester Roger de Groot vol enthousiasme langs de rand van de springpiste nog even een interview geeft. Want de media zijn overal.

DSC_0225

De hoofdrolspelers in de mediadiscussie, Henk Bleker en Mark van Veeningen, in het gezelschap van burgemeester Roger de Groot, wethouder Jan ten Kate, organisatrices Anneke Boekee & Jeannette Los en presentatrice Annet Timmer

 

Reacties