Inwoners van Drenthe geven maar weinig complimenten

Geef eens wat vaker een compliment.
Geef eens wat vaker een compliment.
Foto: Hallmark
Zuidwolde – Geef jij makkelijk een compliment? Drenthe staat samen met Groningen onderaan de lijst van de meest complimenteuze provincie van Nederland. In Drenthe zeggen inwoners het minst vaak dagelijks complimenten te geven. Dit blijkt uit het grote complimentenonderzoek van Hallmark.
De kaartenleverancier deed in aanloop naar de jaarlijkse Internationale Complimentendag op 1 maart, onderzoek naar het geven en ontvangen van complimenten. Opvallend is dat Nederlanders tussen de 25 en 34 jaar (52%) vaker dagelijks complimenten geven dan 65-plussers (39%). Een complimentje om bestwil? 10% zegt wel eens complimenten te geven terwijl hij of zij het niet meent.

Liever over persoon dan bezit

33% van de Nederlanders zegt maar één keer per week een compliment te geven. Slechts 12% doet dit meerdere keren per dag. Waar gaan deze complimenten dan over? 75%  van de gegeven complimenten gaat over vaardigheden of prestaties, gevolgd door persoonlijkheid en eigenschappen.
In de huidige digitale wereld geven we elkaar de hele dag door likes. Maar staat een druk op die like knop gelijk aan het geven van een compliment? Nederland is hier verdeeld over. 51% ziet het geven van een like als een compliment. 60% van de Nederlanders ontvangt een compliment het liefst face-to-face. Dit vanwege het directe en oprechte karakter hiervan. Voor bijna 25% maakt de manier niet uit en blijft de waarde gelijk ongeacht de vorm. De jongere generatie (onder de 35 jaar) doet dit opvallend vaker via sociale media dan de 55-plussers.

Compliment krijgen ongemakkelijk

Vind jij het ongemakkelijk om een complimentje te ontvangen? Dan ben je niet de enige. Ruim 25% minimaliseert het compliment of zegt zelfs dat het niet waar is. Waar vrouwen het makkelijker vinden om een compliment te geven, vinden zij het juist lastiger om er één te ontvangen. Voor mannen is dit precies andersom. Ongeveer 66% van de Nederlanders reageert met een bedankje nadat ze een compliment hebben ontvangen. Wat daarnaast opvalt: Nederlanders willen het liefst complimenten ontvangen van hun partner, maar geven zelf het vaakst complimenten aan familie.
Meer weten over het onderzoek en weten waar jouw provincie op de complimenten ranglijst staat? Alle onderzoeksresultaten zijn hier te vinden.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen