Bijenhouders uit Zuid-Drenthe bundelen krachten tegen Aziatische Hoornaar

Aziatische Hoornaar.
Aziatische Hoornaar.
Foto: NBV

Ruinen/Meppel – De bijenhoudersverenigingen uit Zuid-Drenthe bundelen hun krachten in de strijd tegen de Aziatische Hoornaar. De verenigingen Meppel, Hoogeveen, Ruinen en De Wijk geven de samenwerking vorm door gezamenlijk selectieve vallen aan te schaffen en te verspreiden onder hun leden, inmiddels zijn er 175 vallen verspreid.

In het zuiden en midden van Nederland was de Aziatische Hoornaar in 2023 al volop gesignaleerd en bestreden in Overijssel zijn al een paar nesten gevonden en de verwachting is dat hij dit jaar zijn  intrede zal doen in de Noord – Nederland. De Aziatische Hoornaar is een invasieve exoot die pas 6 jaar geleden vanuit België Zuid – Nederland is binnen gekomen. Omdat deze hoornaar geen natuurlijke vijanden heeft kan hij zich zeer snel verspreiden, terwijl bekend is dat dit insect een grote bedreiging voor de heel biodiversiteit en niet alleen voor honingbijen.

Een paar nesten

Vorig jaar zijn er in Overijssel een paar nesten aangetroffen terwijl ook een nest is Friesland is gevonden. Het menu van dit insect bestaat uit wilde bijen, honingbijen, zweefvliegen en ook fruit, één nest van deze hoornaar is verantwoordelijk voor de consumptie van 12 kg insecten. En minder insecten betekent minder bestuiving wat weer ten koste gaat van de opbrengst van gewassen en de biodiversiteit. Het is dus belangrijk de opmars van dit insect te beperken. In het voorjaar maakt de hoornaar koningin een startnest in een nestkastje, een heg, tegen een dakrand, in een houtstapel. Als dit startnest in mei/juni te klein wordt een zomernest gebouwd hoog in een boom, een zomernest dat wel de grootte van een skippybal kan krijgen.

Overwinteringsplek

Vanaf begin oktober vliegen de bevruchte jonge koninginnen van  het zomernest uit op zoek naar een overwinteringsplek en sterft het nest uit en begint in het komende voorjaar het proces opnieuw. Vanuit een zomernest kunnen wel 50 tot 100 jonge koninginnen uitvliegen om een nieuw nest te gaan maken, gelukkig overleeft ongeveer 10% de winterperiode.

Om het probleem van de Aziatische Hoornaar te beteugelen is er door de gezamenlijke imkerorganisaties in Nederland een Taskforce opgericht die de opsporing en bestrijding van de Aziatische Hoornaar coördineert, in Drenthe hebben de verschillende imkerverenigingen, de Bijenstichting de samenwerking opgezocht. De bedoeling is dat er over in Drenthe op verschillende plaatsen selectieve vallen zullen worden geplaatst om de uitvliegende jonge koninginnen die op zoek zijn naar een plek voor een startnest te vangen. Een gevangen jonge koningin kan dan geen zomernest meer maken.

Contactpersonen

Mocht iemand in de omgeving ergens een Aziatische Hoornaar, een startnest of een zomernest hoog in een boom zien zitten, neem dan contact op met de leden van de contactpersonen:

Meppel: Agnes Ridderman mail: [email protected]; De Wijk: Berto Smit tel.: 06 51 36 77 51; Ruinen: Ruben Speksnijder 06 22 42 54 00;  Hoogeveen: Gijs Beekhuis tel.: 06 40 27 44 39. Er wordt dan contact met u opgenomen en we gaan bekijken  welke maatregelen er genomen moeten worden. Ga niet zelf aan de slag, als je te dicht bij een nest komt kunnen ze agressief worden en gevaarlijk steken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen