Familie Ten Kate uit Veeningen winnaar van Het Sterkste Erf

Henkjan en Brenda halen huh eerste rijs op.
Henkjan en Brenda halen huh eerste rijs op.
Foto: Sterkste Erf

Enspijk/Veeningen – De familie Ten Kate uit Veeningen is woensdagavond uitgeroepen tot winnaar van de Sterkste Erf verkiezing. Dit is een initiatief van Agrio en onderdeel van Sterke Erven, waarbij boeren worden geïnspireerd om hun bedrijf toekomstbestendiger te maken.

Henkjan en Brenda ten Kate runnen in het Drentse Veeningen een gemengd bedrijf met melkkoeien, varkens en akkerbouw. Een gedeelte van de varkensstal is ingericht als zichtstal. De familie blinkt uit in samenwerken en dat is in alle facetten van de bedrijfsvoering terug te zien, aldus de jury. En wat dit erf extra sterk maakt is de binding met de omgeving, met het dorp. De familie Ten Kate levert vlees aan de plaatselijke slager en durft inwoners een stem te geven in de bedrijfsvoering. Hoezeer dit gewaardeerd wordt blijkt wel uit het feit dat je in de lokale snackbar een hamburger ‘Henkjan’ kan bestellen, een initiatief van de snackbareigenaar, niet van de ondernemer.

Publieksprijs

De publieksprijs ging naar de familie Tomesen uit Doetinchem. Het bedrijf van de ondernemende pluimveehouders Roy en Maud Tomesen omvat twee locaties. Op de ene locatie houden zij 1 ster Beter Leven scharrelkippen en op de andere locatie 2 ster Beter Leven vrije uitloopkippen. Op beide locaties is veel aandacht voor dierenwelzijn. Wat een prachtig bedrijf, valt in het juryrapport te lezen. De ondernemers zijn volhardend, vasthoudend en zakelijk gedreven. Op en top ondernemers. De ondernemers zijn commercieel sterk en weten ieder kans om te zetten in een verdienmodel. Met hun regionale afzet en verkoop aan huis weten zij veel mensen te bereiken. En dat blijkt ook uit de stemming voor de publieksprijs waar meer dan de helft van de stemmen op hen werden uitgebracht.

Prachtig visitekaartje

De Elihoeve van Rick en Judith de Vor viel helaas buiten de prijzen. In Snelrewaard runnen Rick en Judith een melkveehouderij met 120 melkkoeien. Natuur- en landschapsbeheer staan centraal in hun bedrijfsvoering. Om passanten en bezoekers hierover te informeren plaatsten de ondernemers informatieborden langs de wandel- en fietsroute bij hun boerderij. En organiseren zij veel verschillende activiteiten waarmee zij duizenden bezoekers per jaar naar hun boerderij te trekken. De jury was onder de indruk van de bevlogenheid van de ondernemers. Ze hebben een duidelijk missie. „Het is indrukwekkend om te zien en te horen wat zij allemaal doen en aanpakken.” De grote waarde die zij hechten aan het uitdragen van hun verhaal blijkt wel uit het gegeven dat zij de vergaderzaal op de boerderij alleen verhuren in combinatie met een rondgang over de boerderij. Bij Rick en Judith staat het algemeen belang altijd voorop. Ook durven zij te experimenteren en buiten de gebaande paden te gaan. Iets wat zichtbaar is in de proeftuin vol avocado’s die zij sinds kort op het bedrijf hebben ingericht.

Kracht en veerkracht

Bij de verkiezing van Het Sterkste Erf draait alles om de kracht en veerkracht van boeren(erven) die de toekomst omarmen. Uit de aanmeldingen die binnenkwamen, selecteerde de jury zorgvuldig drie genomineerden. Alle drie stuk voor stuk prachtige visitekaartjes van agrarisch Nederland: iets waar we trots op mogen zijn! Eigenlijk kent deze verkiezing geen verliezers, vandaar dat de jury alleen een winnaar koos.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen