Wandelen met een fraaie Blik op de Kerk van Blijdenstein

13 aug 2023, 8:03 Nieuws
pn26072023 ruinerwold blik op de kerk1
Ruinerwold – De Bartolomeüskerk van Blijdenstein bij Ruinerwold is een parel in het landschap. Wat veel inwoners niet in de gaten hebben, is dat de kerk vanuit vele posities in de omgeving zichtbaar is. Henk van Netten stelde een wandelroute samen van 4 en 8 kilometer, waarbij speciale blikjes een blik op de kerk geven, maar ook wetenswaardigheden.
De inwoner van Ruinerwold is de geestelijke en fysieke vader van de wandelroute, maar het idee deed hij elders in Drenthe op. „Ik liep een stuk van het Drenthepad en zag ergens bij Anloo een roestig blikje tussen de bramenstruiken. Daar stond nog vaag iets op van Blik op de Kerk. En inderdaad, ik keek om me heen en zag het trapgeveltje van de kerktoren van Anloo.”

Wiede Wold subsidie

Van Netten vond het een leuk idee. „Dat kan hier in Blijdenstein ook, was mijn gedachte, maar dan beter. Ik heb op internet gezocht en kwam slechts één oude foto van Anloo tegen. Kennelijk is dat een oud project geweest.” Via Wiede Wold kon Henk van Netten subsidie aanvragen – het ging om zegge en schrijve 220 euro – om een wandelroute bij Ruinerwold te realiseren. „Wiede Wold gaat over de toekomst van het landschap en een project moet iets toevoegen. Behalve de blikjes met groene stickers heb ik daarom QR-codes toegevoegd, zodat wandelaars vragen over het landschap krijgen en dus meer leren over het gebied.” Op de sticker staat aan de ene kant ‘Blik op de Kerk’, en aan de andere zijde ‘Blik op het landschap’.
Door de maïs die op veel plaatsen tot grote hoogtes groeit, moet je voor sommige locaties tot het najaar wachten voordat je de kerk weer kunt zien. De paaltjes met blikken staan er sinds half april, binnen een week was er al eentje in de Wold Aa terechtgekomen. „Ik controleer de route af en toe, het gaat goed nu. De route wordt in ieder geval gelopen en gezien. Er liggen routeblaadjes bij de Plus, het Hazenpad en de Karstenhoeve. Gasten van de camping hadden de route gelopen en het blaadje daarna weer keurig teruggelegd.
Om te voorkomen dat de blikjes er net zo uit komen te zien als dat ene exemplaar bij Anloo, heeft Henk van Netten in Ruinerwold gekozen voor gegalvaniseerde blikken. Dan moeten ze volgens hem heel wat jaren mee kunnen gaan. Starten kan op de parkeerplaats bij de kerk, maar ook bij Het Hazenpad of de bushalte Vorenwolde.