Zware delegatie Ruinerwold Onderneemt kijkt ogen uit bij Zwarte Cross

Ruinerwold/Lichtenvoorde – De Zwarte Cross in Lichtenvoorde heeft voor menigeen een haast magische klank. Het festival vindt komende weekend plaats in de Achterhoek en is stijf uitverkocht, maar vanuit Ruinerwold toog dinsdag een bus met liefst honderd leden en aanhang van Ruinerwold Onderneemt. ‘Indrukwekkend’, vond voorzitter René Burgwal.

Nog wel iets indrukwekkender was alles wat op het festivalterrein te zien was, want er wordt daar dagelijks van vroeg tot laat keihard gewerkt om alles tot in de puntjes te hebben geregeld voor de start van de Zwarte Cross. Ruinerwold Onderneemt kreeg een prachtig inkijkje achter de schermen, ook op de plaatsen waar het publiek niet komt. De schellen vielen de delegatie bijkans van de ogen, want waar ze met evenementen als het Hunefestival en de Daverdagen wel wat gewend zijn in Ruinerwold, is de Zwarte Cross natuurlijk het ultieme.

Commercieel gebeuren

Natuurlijk is de Zwarte Cross tegenwoordig een commercieel gebeuren, zeker nu het is overgenomen door het Britse Superstruct Entertainment. Hetzelfde bedrijf overigens dat Interstage in Meppel heeft overgenomen. Het Meppeler bedrijf van Gino Spijkerman is al jarenlang verbonden aan de Zwarte Cross als bouwer van allerlei bijzondere constructies. De delegatie uit Ruinerwold kreeg op het immense festivalterrein meerdere ‘Meppeler constructies’ te zien en verbaasde zich keer op keer over de inventiviteit, de creativiteit en het vernuft van de organisatie. In zes weken tijd wordt op het terrein van de plaatselijke motorcrossclub een complete stad uit de grond gestampt en dat ieder jaar weer. Daarnaast stellen enkele boeren hun weiland ter beschikking voor de camping – Grasnapolsky – en wordt een tijdelijke Jumbo supermarkt gerealiseerd. Want de festivalgangers mogen zelf geen eten en drinken meenemen, dat moet allemaal op het terrein worden aangeschaft.

Rollywood

De mensen van Ruinerwold Onderneemt leerden ook dat de organisatie aan bijna alles denkt, misschien zelfs wel alles: zo is er een speciale slaapsectie voor mensen die slecht ter been zijn, Rollywood. Er wordt uiteraard gescheiden afval ingezameld en er wordt aan de natuur gedacht. Het terrein zit deels in een bos, waar goed voor wordt gewaakt dat het ook mooie natuur blijft. Ze schromen in Lichtenvoorde niet om nieuwe natuur te realiseren, alles in samenspraak met de gemeente. En heel logisch: er worden zoveel als mogelijk lokale en regionale bedrijven ingeschakeld voor de werkzaamheden en diensten. Zo is de Zwarte Cross zelfs een economische factor van betekenis geworden voor de hele Achterhoek.

Wie meer wil weten en overweegt om voor 2024 tickets aan te schaffen, kijk maar eens op de site van de Zwarte Cross.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen