Huizenprijzen stijgen

Foto: birds-eye-view-of-roofscape

De huizenmarkt trekt weer aan, meldt makelaarsvereniging NVM. Afgelopen kwartaal haalden aangesloten makelaars de hoogste verkoopcijfers in acht jaar. Het is voor het eerst sinds de crisis dat een kwartaal zo goed verloopt. Mogelijk komt dit doordat de hypotheekeisen vanaf 1 juli strenger zijn geworden en de hypotheekrentes weer beginnen te stijgen.

Niet alleen werden er meer huizen verkocht, ook de woningprijzen stegen weer. Gemiddeld werden huizen voor 224.000 euro verkocht. Dat is bijna vier procent hoger dan een jaar geleden.

Ook lijkt het erop dat de daling van de vraagprijzen op zijn eind is. In vergelijking met een jaar geleden daalde de vraagprijzen met 0,6 procent. Verkopers vragen gemiddeld 273.000 euro voor hun huis.

Kijk hier naar de overzichtskaart.

NVM-voorzitter Ger Hukker is opgetogen over de vooruitgang. “Deze getallen verbazen ons eigenlijk”, zegt hij tegen de NOS. “We zitten weer bijna op het niveau van voor de crisis.”

Eerder trok de huizenmarkt in de grote steden al aan, maar ook in buitengebieden worden nu meer huizen verkocht. In bijvoorbeeld West-Friesland en Hardenberg nam het aantal verkochte woningen met meer dan de helft toe in vergelijking met een jaar geleden. Ook de prijzen stegen weer, al liggen die nog altijd 12 procent lager dan voor de crisis.

Eigenaren van huizen die langer dan een jaar te koop staan, merken echter niets van het herstel. Veertig procent van deze huizen wordt amper bezichtigd door potentiële kopers. Veel van die woningen zijn volgens de NVM nog te duur.

“Het is inderdaad niet overal hosanna”, zegt Hukker. “We hebben nog steeds dat gat van 12 procent. Er is dus nog een weg te gaan.”

Reacties