Politie waarschuwt voor ‘slotenmakers’

Foto: Keith Williamson Foter CC BY

De afgelopen weken heeft de politie meerdere meldingen gekregen van oplichters in het zuiden van Drenthe die zich voordoen als slotenmaker.

Bewoners worden geconfronteerd met een defect slot van hun woning. Hoe dit slot defect is geraakt, is voor hen een raadsel. Zij zoeken vervolgens via het internet of de Gouden Gids naar een slotenmaker. Nadat het slot is gemaakt, wordt er een extreem hoog bedrag in rekening gebracht. Deze slotenmakers vragen een bedrag tot wel 1000 euro. Gedupeerden voelen zich geïntimideerd door de buitenlandse slotenmakers en betalen het bedrag. Het programma Tros Opgelicht heeft eerder aandacht besteed aan deze vorm van oplichting.

Keith Williamson  Foter  CC BY

Advies politie

De politie adviseert om niet klakkeloos een telefoonnummer te kiezen maar zorgvuldig te kijken welke slotenmaker u laat komen. Spreek vooraf een prijs af en laat dit door het bedrijf schriftelijk vastleggen. Schaam u niet om legitimatie te vragen, als iemand te goeder trouw is, zal men het geen probleem vinden zich te legitimeren. Heeft u ook maar enige twijfel over de persoon en/of het verhaal, laat iemand dan sowieso niet binnen.

1-1-2 bij verdachte situatie

Als u een situatie niet vertrouwt, bel dan direct de politie via 1-1-2. Met uw gegevens kunnen we oplichters proberen op te sporen. Bent u slachtoffer van deze vorm van oplichterij, doet u dan aangifte bij de politie.

Håkan Dahlström  Foter CC BY

 

Reacties