UDI Ruinerwold winnaar van eenakterfestival

Huldiging van UDI.
Huldiging van UDI.
Foto: Huus van de Taol

Ruinerwold – Rederijkerskamer UDI uit Ruinerwold is zaterdag winnaar geworden van het Drentstalige eenakterfestival Kört&Goed. Dat werd georganiseerd door het Huus van de Taol, de finaleavond was in de Tamboer in Hoogeveen.

Vier toneelgroepen streden daar om de hoogste eer, UDI won met het stuk  Viefsterrensafari’. De groep had er enorm veel zin in en liet dat op het podium ook overduidelijk zien. ‘Viefsterrensafari’ is een eenakter geschreven door Marianne Braam. Regie was in handen van Niesje Oetsen. Het stuk speelt zich af in Centraal-Afrika, ver weg, maar soms is de wereld kleiner dan je denkt. Drie vrouwen zijn de hele dag op pad geweest met een enthousiaste gids in een jeep. Ze komen aan op de overnachtingsplek, die hun – op z’n zachtst gezegd – een beetje tegenvalt. Als er gevaar dreigt, laten ze zich opsluiten in een tent. Ze zitten tussen de wilde dieren met een lid van de Masai, die voor de tent de wacht houdt. Gelukkig is Frederiek mee, want die is nergens bang voor. De gids doet er alles aan om de dames het echte Afrika te laten beleven of heeft hij wat anders in gedachten?

Drents stimuleren

Huus van de Taol is de streektaalorganisatie die het Drents stimuleert met als doel om het een taal te laten zijn waar de gebruikers trots op zijn en die de niet-gebruikers waarderen. Op het gebied van het toneel neemt het Drents een prominente plaats in. Veel verenigingen in onze provincie spelen stukken in het Drents. Mensen als Herman van der Aa, Jan Veenstra, Ben ten Velde, Marga Kool, Erik Harteveld en Harm Dijkstra leveren hieraan een grote bijdrage. Het Huus van de Taol geeft het spelen van Drentstalig toneel graag een extra setje in de rug.

Foto: Beeld van de finale

Reacties

Cookieinstellingen