Extinction Rebellion houdt lawaaiprotest bij gemeentehuis de Wolden

Foto: Artizzl media

Zuidwolde – Extinction Rebellion (XR) Drenthe luidt komende maandag met een speciaal lawaaiprotest het ‘Klimaatalarm’ bij het gemeentehuis in Zuidwolde. Aanleiding voor het lawaaiprotest is het weigeren van de Drentse Klimaatklok door de gemeente. XR Drenthe vindt deze weigering onbegrijpelijk omdat een overheid haar burgers behoort te informeren over de ernst en urgentie van de klimaatcrisis die wereldwijd al zoveel leed berokkent.   

‘Iedere eerste maandag van de maand luiden wij het Klimaatalarm in een gemeente in Drenthe. Daarbij nemen wij de Drentse Klimaatklok mee. Op de Klimaatklok is af te lezen hoeveel jaar we nog hebben voordat de doelstelling van maximaal 1,5°C klimaatopwarming wordt overschreden. Iedere maand vragen wij weer een andere organisatie of persoon in Drenthe om de Klimaatklok te adopteren tot het volgende Klimaatalarm.  De Klimaatklok heeft inmiddels in de hal van het Provinciehuis gestaan en in de gemeentehuizen van Noordenveld, Midden-Drenthe, Aa en Hunze, Assen, Hoogeveen en Borger-Odoorn’, laat de groep weten.

Collectief in actie

Woordvoerder Leo van Kampenhout: “Hitte, droogte, extreme regenval: de klimaatcrisis is hier, ook in Drenthe. We moeten collectief in actie komen. Als er niets verandert, heeft de mensheid over zes en half jaar zoveel broeikasgassen uitgestoten dat de opwarming van de aarde niet beperkt zal blijven tot 1,5 graden. Dit betekent dat het Akkoord van Parijs uit 2015 mislukt is en we afstevenen op een onleefbare planeet, met chaos en dood tot gevolg. Dat is de urgentie die de Drentse Klimaatklok symboliseert.”  

Het lawaaiprotest is onderdeel van een korte manifestatie met de naam ‘Luchtalarm=Klimaatalarm’ die wij iedere eerste maandag van de maand houden. Op die dag wordt het luchtalarm getest rond 12 uur: tijdens de sirene gaan rebellen als voor dood op de grond liggen als symbool voor de risico’s van de klimaatcrisis.   

Meer maatregelen  

Extinction Rebellion (XR) Drenthe is eind 2021 opgericht om de overheid te bewegen meer maatregelen te nemen om klimaatontwrichting en vernietiging van de natuur te stoppen. Rebellen nemen deel aan landelijke acties maar organiseren deze ook in Drenthe. Zo bracht XR op 22 april (de Dag van de Aarde) de Drentse natuur ten grave in Assen en protesteerden ze op 20 augustus en op 3 december bij het Drents Museum tegen sponsoring van het museum door de NAM.

De eerste eis van XR, gericht aan de politiek, luidt: “Wees eerlijk over de klimaatcrisis en de ecologische ramp die ons voortbestaan bedreigen. Maak mensen bewust van de noodzaak tot ingrijpende veranderingen.” Elke inwoner die iets wil doen om de klimaatcrisis af te wenden is welkom om zich aan te sluiten. Leo van Kampenhout: “Je kunt als individu enorm je best doen om duurzaam te leven maar er is ook systeemverandering nodig. Al jaren waarschuwen wetenschappers voor catastrofale risico’s voor mens en natuur, het lijkt ons zeer onverstandig om die waarschuwingen te negeren. Wij zijn het brandalarm. ” 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen