GroenLinks Drenthe wil sierteelt zonder pesticiden

GroenLinks wil het gebruik van pesticiden aanpakken.
GroenLinks wil het gebruik van pesticiden aanpakken.
Foto: Eigen foto

Diever – Een gezonde leefomgeving voor mensen, dieren en de natuur. Dat is waar GroenLinks zaterdag 4 maart in verschillende dorpskernen in de gemeente Westerveld aandacht voor vraagt met het uitdelen van biologische zomerbollen.

In Westerveld en de provincie Drenthe is er steeds meer intensieve sierteelt waar veel pesticiden worden gebruikt. “Het gebruik van pesticiden is slecht voor de gezondheid, biodiversiteit en de kwaliteit van water”, vertelt Michiel van de Kasteelen, kandidaat-Statenlid voor GroenLinks Drenthe en fractievoorzitter Progressief Westerveld. “Door verwaaiing en verdamping komen pesticiden terecht in de natuur en in woongebieden. Ze zijn aangetroffen op erven, in huizen en zelfs in babyluiers.”

Op korte termijn

GroenLinks wil een biologische bollenteelt zonder gebruik van pesticiden. “En als dat op korte termijn niet mogelijk is”, vervolgt Van de Kasteelen, “dan willen we op zijn minst spuitvrije zones bij woningen, scholen, speelplekken en sportvelden, en wandel- en fietsroutes. Ruimtelijke maatregelen als spuitvrije zones zijn mogelijk. Daarmee beperk je het risico dat mensen en dieren ziek worden door pesticiden. Want de relatie tussen pesticiden en bijvoorbeeld de ziekte van Parkinson en hartritmestoornissen, wordt steeds duidelijker.”

(Eigen foto GroenLinks)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen