Kern met Pit weer van start, slechts één project uit De Wolden aangemeld

Door de jaren heen werden tal van projecten in Zuidwest-Drenthe beloond.
Door de jaren heen werden tal van projecten in Zuidwest-Drenthe beloond.
Foto: Kern met Pit

Ruinerwold – In het verleden werden in De Wolden heel wat projecten aangemeld voor de landelijke wedstrijd Kern met Pit. Er werden zelfs mooie prijzen mee behaald, maar voor 2023 staat slechts één project geregistreerd: de realisatie van een speeltuin in de perenbuurt van Ruinerwold. Het is een project van speeltuinvereniging de Woldklimmers. Voor 2022 werd zelfs helemaal geen project aangemeld.

Het doel voor de herinrichting van de speeltuin in Ruinerwold is om kinderen in een veilige omgeving onbeperkt buiten te laten spelen, zodat zij hun grenzen kunnen ontdekken en verleggen en elkaar kunnen ontmoeten. Ook voor volwassenen willen De Woldklimmers een ontmoetingsplek creëren. De totale kosten worden geschat op 80 tot 90.000 euro.

Mensen uitgedaagd

Zaterdag 21 januari gaat de 45ste editie van Kern met Pit van start in elke provincie van Nederland. In de landelijke wedstrijd Kern met Pit worden mensen uitgedaagd om hun idee voor hun buurt of wijk in één jaar te realiseren. Na een jaar hard werken om hun droom te realiseren, presenteren zaterdag alle Kern met Pit buurtprojecten hun resultaten. In elke provincie wordt één project gekozen tot trofeewinnaar. ‘We vieren feest omdat meer dan 100 initiatieven op die dag hun predicaat in ontvangst gaan nemen en 150 nieuwe initiatieven van start gaan.’

Alle aanwezige deelnemers ontvangen het predicaat ‘Kern met Pit’ en 1.000 euro voor het project. De jury en het Nederlandse publiek bepaalden met internetstemmen gezamenlijk wie in elke provincie naar huis mocht met de trofee én nog eens 1.500 euro extra. De Drentse presentatie vindt plaats in het Koloniekerkje in Wilhelminaoord. Daar wordt ook de Kern met Pit Trofee voor Drenthe uitgereikt.

Feestelijke bekendmaking

Alle provincies organiseren voor deze feestelijke bekendmaking een gezellige en inspirerende dag, met workshops, presentaties en bijzondere verhalen. Het uitreiken van de trofee gebeurt door mensen van betekenis in elke provincie. Via de  social media kanalen zijn veel van de feestelijkheden te volgen.

De trofeewinnaars gaan door naar de landelijke finale van Kern met Pit. Deze finale vindt later in het jaar plaats en is doorgaans een feestelijke dag waarin de initiatiefnemers in het zonnetje worden gezet. Tijdens de finale maken zij kans op de Gouden Pit van maar liefst 3.000 euro.

Sinds de start van Kern met Pit, nu 45 jaar geleden, zijn er duizenden lokale buurtprojecten gestart, opgebloeid en verankerd in de maatschappij. Door deel te nemen kunnen bewonersgroepen de kennis en het netwerk inzetten van KNHM foundation, wat zorgt voor een enorme boost. Zo zijn er al heel veel dromen voor de buurt waargemaakt!

Reacties

Cookieinstellingen