De Wolden culturele gemeente van Drenthe?

De gemeenten Tynaarlo en De Wolden willen allebei culturele gemeente van Drenthe worden in 2017/2018. De provincie Drenthe stelt 90.000 euro beschikbaar aan de winnende gemeente om extra culturele activiteiten te organiseren voor een breed publiek.

Wethouder cultuur Mirjam Pauwels diende hiervoor een “ideeënschets” in bij de provincie met als thema de ‘verhaal- en vertelcultuur’.

Wethouder Mirjam Pauwels: “Samen met een aantal inwoners die cultuur een warm hart toe dragen, hebben we de ideeënschets opgesteld. Met verhalen, toneel, muziek en kunst willen we mensen verbinden en inspireren. Samen kunnen we de cultuur in De Wolden tot bloei brengen.”

5lab  Foter CC BY-SA

Verhalen vertellen met cultuur

In de aanvraag voor culturele gemeente vormt de verhaal- en vertelcultuur de rode draad. Dat past bij De Wolden in allerlei opzichten. Verhalen horen bij het platteland, bij kleine gemeenschappen, bij de natuur, bij het boerenwerk dat altijd afhankelijk was van gunstig gestemde (weer)goden. Zo mag je De Wolden gerust een rijke literaire gemeente noemen. Niet alleen wonen er vele schrijvers die aanzienlijke bekendheid genieten met hun werk (o.a. Marga Kool, Ria Westerhuis, Kees Opmeer, Jan Veenstra, zie ook digitaalkamerdewolden.nl), maar belangrijker is een stevig gewortelde verhaal-en vertelcultuur. Op allerlei plekken in De Wolden worden er sinds mensenheugenis verhalen verteld (storytelling) op de deel van een boerderij, in het bos, bij het haardvuur, in het café. En tegenwoordig ook in de theaterschuur, in (leegstaande) kerk en op scholen.

brunobib Foter  CC BY-SA

De vertelcultuur beperkt zich niet tot verhalen. In veel andere kunstuitingen vormt het verhaal ook een belangrijk element. In De Wolden zijn toneelspelers actief en muzikanten, maar ook beeldend kunstenaars, filmers, dansers, cabaretiers. Ze hebben allemaal een verhaal te vertellen. De gemeente wil deze beeldende kracht gebruiken om de verhaallijnen in De Wolden te laten samenkomen en waar mogelijk te verbinden.

Culturele gemeente van Drenthe

In september nodigt de provincie een gemeente uit om de ideeënschets uit te werken. Begin volgend jaar maakt de Provincie bekend welke gemeente de culturele gemeente wordt. Naast deze titel ontvangt deze gemeente ook 90.000 euro financiering om culturele activiteiten te organiseren voor een breed publiek. De Wolden wil dan graag een internationaal vertel- en verhalenfestival initiëren, evenals een festival voor en van de kinderen over cultuuronderwijs.

Theaterkuil de Falieberg
Theaterkuil de Falieberg


Geschiedenis
De culturele gemeente is een initiatief van de provincie Drenthe. De winnaar is twee jaar lang culturele gemeente. Eerder waren Borger-Odoorn (2002), Assen (2005), Hoogeveen (2007), Westerveld (2009), Aa en Hunze (2011), Meppel (2013) en Emmen (2015) culturele gemeente.

Gedeputeerde Staten
Begin volgend jaar kiezen Gedeputeerde Staten van de provincie welke gemeente zich in 2017 culturele gemeente van Drenthe mag noemen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen