Uniek Sporten Uitleenservice in De Wolden beschikbaar

Een racerunner is ook heel speciaal.
Een racerunner is ook heel speciaal.
Foto: Artizzl media

Zuidwolde – Vanaf nu is Uniek Sporten Uitleen beschikbaar voor inwoners van De Wolden. Uniek Sporten Uitleen zorgt ervoor dat mensen met een fysieke beperking binnen sporthulpmiddelen kunnen uitproberen. Door de beschikbaarheid van sportvoorzieningen vanuit een uitleenpool, kunnen ze uit het brede aanbod van sporten uiteindelijk de sport kiezen die het beste bij hen past.

Uniek Sporten Uitleen is meer dan alleen een sportrolstoel of handbike uitleen, het is een mobiliteitsgarantie. De sporter krijgt advies over het sporthulpmiddel en het gebruik ervan. Het middel wordt persoonlijk gepast en afgesteld op je wensen en tijdens de uitleenperiode is technische service en onderhoud beschikbaar. Indien nodig wordt het product afgeleverd op een gewenste locatie. Bovendien zijn er geen kosten verbonden aan deze dienst.

Maximaal zes maanden

De sportrolstoel of ander hulpmiddel leen je dan minimaal een week tot maximaal zes maanden. Binnen die periode kun je namelijk een goed beeld krijgen of die sport bij jou past, zegt Monique Kalkman van Uniek Sporten Uitleen. “Ook of het fysiek bij je past. Als je wilt gaan basketballen maar je kunt die bal niet tot de hoogte gooien van de basket, dan kan ik me voorstellen dat het geen leuke sport is om te doen. Het kan dus dat het aan je fysieke gesteldheid ligt dat basketbal geen optie is. Kom je daar na twee maanden achter en je wil bijvoorbeeld gaan rolstoel hockeyen met een andere rolstoel dan is dat geen probleem bij Uniek Sporten Uitleen. Zo kun je meerdere keren een beroep doen op deze uitleenservice om te kijken wat bij jou past.”

Na de uitleenperiode kan de gebruiker een rapport krijgen met de maten van het gewenste hulpmiddel. Met dit rapport kan men vervolgens naar de gemeente voor het aanvragen van het juiste sporthulpmiddel.

Hulpmiddelen

In de uitleenpool van Uniek Sporten Uitleen zijn vijf hulpmiddelen beschikbaar, te weten de allround sportrolstoel, court sportrolstoel, lig bike, aankoppelbare handbike en Running Frame. Sport wethouder Egbert van Dijk: “Sport is voor iedereen belangrijk en we vinden dat iedereen mee moet kunnen doen. Daarom is het van groot belang dat onze gemeente meedoet aan de uitleenpool. Lichaam en geest hebben beweging nodig. Een jeugdlid op de schietvereniging heeft een rolstoel aangevraagd. Hij kan straks niet alleen zelfstandig schieten vanuit een rolstoel, maar kan ook toewerken naar zijn droom; het EK volgend jaar in Rotterdam. Dat is waarom we dit faciliteren.”

Vanaf 1 november is Uniek Sporten Uitleen voor in ieder geval drie jaar beschikbaar in De Wolden. De dienst wordt mede mogelijk gemaakt in samenwerking met SportDrenthe, Uniek Sporten, Welzorg, NOC*NSF en Fonds Gehandicaptensport. Wilt u meer informatie over Uniek Sporten Uitleen, kijk dan op www.unieksporten.nl/uitleen.

Reacties

Cookieinstellingen