Column en oproep: Een euro voor Nikita

Nikita even buiten.
Nikita even buiten.
Foto: Eigen foto

Het laatste nieuws over de 20-jarige Nikita Heuvelman uit Zuidwolde dat ze mogelijk nog twee operaties in de Verenigde Staten moet ondergaan, is niet echt om blij van te worden. Dat deze jonge vrouw zoveel fysieke ellende door moet maken, is om verdrietig van te worden. Dan zijn de eerste twee operaties wel geslaagd, maar ze heeft dus nog een lange weg te gaan. Een weg die financieel gezien veel obstakels met zich meebrengt.

Er was bij het begin van dit traject uitgegaan dat een bedrag van 180.000 euro voldoende was om alle kosten van de operaties en behandelingen in Pikesville te kunnen betalen. Dat bedrag werd al eens bijgesteld tot 255.000 euro, maar nu blijkt ook dit te weinig. Nieuwe schattingen gaan uit van 375.000 euro, zo laat de stichting ‘Nikita wil weer leven’ weten. Een verdubbeling vergeleken met het begin en een groot probleem. Moeder Brenda slaakt vanuit de VS een noodkreet: ‘we zijn ten einde raad, want het geld is op en de tweede ziekenhuisrekening komt er aan’.

Het financiële gat

Uit de mooiste acties en donaties is in totaal – stand 18 november – een bedrag van bijna 244.000 euro opgehaald. Fantastisch natuurlijk, maar het dekt bij lange na niet de vermoedelijke finale ziekenhuiskosten. Je hoopt toch zo dat er ergens een bepaald fonds is, of misschien een suikeroom- of tante, die ervoor kan zorgen dat het financiële gat overbrugd kan worden. Die liggen niet voor het oprapen, maar misschien moet maar eens een andere weg worden bewandeld, die van de digitale snelweg waar via social media heel veel mensen kunnen worden bereikt.

Minimaal één euro

Het is maar een idee hoor, maar is het niet mogelijk om via Facebook, Instagram, Snapchat, TikTok, Twitter, Reddit en Mastodon een bericht te verspreiden over de zorgwekkende toestand van Nikita. Een bericht dat vergezeld wordt van een oproep: als iedereen die dat leest, nu minimaal één euro overmaakt op het bankrekeningnummer van de stichting, dan kan er uiteindelijk best een aardig bedrag worden verdiend. Stel 10.000 mensen geven 1 euro, dan heb je al 10 mille. Als de oproep als een olievlek door het land gaat, zouden misschien wel 50.000 personen een eurootje over kunnen maken. Als ze besluiten twee euro over te maken, zit je al op 100.000 euro.

Goed, iedereen kan de rekensom maken, het gat van 130.000 euro kan eigenlijk met minimale middelen, maar wel door heel veel eurodonateurs, geslecht worden. Want wat is nu één euro? Ik doe alvast mee door deze column ruimschoots te delen via mijn social media-accounts, maar ook door een bedrag van 10 euro over te maken. Goed voorbeeld doet goed volgen. Maar ook: vele kleintjes maken een grote. Doen jullie ook mee?

Meer info: www.nikitawilweerleven.nl. Doneren kan via deze site of rechtstreeks op rekeningnummer: NL52 RABO 0190 1715 96

Tekst: Peter Nefkens

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen