Koel huis tijdens warme dagen

Foto: abooth202-Foter-CC-BY-ND.jpg

Op deze zomerse dagen wil je natuurlijk dat je huis lekker koel blijft. Maar hoe zorg je ervoor dat je huis koel wordt en blijft?

Zet de ramen open – maar ook weer dicht

Zet ‘s ochtends direct nadat je wakker bent geworden (als het nog koel is buiten) alle ramen en deuren ongeveer een uur tegen over elkaar open. Zo ontstaat er een lekkere frisse wind door je huis.
Zorg er daarna voor dat de ramen en deuren daarna de hele dag zo dicht mogelijk blijven. Doe ook de gordijnen en luxaflex dicht aan de kant waar de zon staat. Hierdoor houd je de warmte grotendeels buiten en zal het een stuk aangenamer zijn in huis.

Gebruik geen apparatuur die warmte opwekt

Probeer warme lampen en apparatuur die warmte afgeeft niet te gebruiken. Als je buiten zit, kan het uiteraard niet veel kwaad als je een paar kaarsen aan hebt gezet, maar binnen kunnen die paar kaarsen en lampen voor extra warmte zorgen. Laat je fornuis en oven een dagje uit. Op zo’n warme dag is een quiche misschien niet zo’n goed idee. Maak in plaats van een warme maaltijd vandaag eens een lekkere gezonde maaltijdsalade. De hitte van de oven en de pannen op het vuur zorgen voor veel extra warmte en zweetdruppels op je gezicht.

Laat de warme lucht opstijgen

Warme lucht stijgt omhoog. Hier kun je dankbaar gebruik van maken als je bijvoorbeeld een vliering hebt. Zorg dat de warme lucht naar boven kan stijgen en zorg dat er beneden koele buitenlucht naar binnen kan.
Gooi de tuindeur open. Of houd die juist gesloten en gooi je slaapkamerraam open, en gooi op de hoogste etage een raam open. Gecombineerd met een ventilator in je raam kun je zo de warme lucht je huis uit laten waaien.

DenisDenis Foter CC BY

Reacties