Museum De Wemme komt weer met open avonden in oktober

Je kunt de pot op!
Je kunt de pot op!
Foto: Artizzl Media

Zuidwolde – Na het succes van de vier open avonden in oktober 2021, heeft het bestuur van Museum De Wemme in Zuidwolde besloten om dat nog eens te herhalen. Het is een mooie kans voor belangstellenden om nu gewoon eens ’s avonds het museum te bezoeken en in het bijzonder de expositie ‘Je kunt de pot op’.

Museum de Wemme heeft als basis de verzameling handkarren, maar is al jaren veel meer dan dat. Ieder jaar wordt een speciale tentoonstelling ingericht. Vorig jaar was dat ’75 Jaar Bevrijding’, een tentoonstelling die door corona verlengd werd. Dit museumseizoen hebben al heel wat bezoekers zich laten verrassen door de expositie over de geschiedenis van het toiletbezoek. De tijdreis begint in de tijd van de hunebedbouwers, gaat via kastelen naar de moderne toiletten van vandaag de dag, waarbij ook de dixi niet ontbreekt.

Ouderwets wc-hok

De bezoekers die dit jaar al kwamen kijken, waren vol lof en konden af en toe een glimlach niet onderdrukken. Vrijwilligers hebben heel wat uren werk gehad aan het maken van al die bruine drollen. Die werden met purschuim vervaardigd. Vrijwilligers die handig zijn met hamer en spijker fabriceerden niet alleen een ouderwets wc-hok, maar ook een kasteelmuur met de pijp waardoor de ontlasting van de kasteelbewoners in de slotgracht verdween. Wie wil weten wat een pistro is, kan ook in De Wemme terecht.

Een boodschap op de muur, geen grote.

 

Ook scholen en individuele kunstenaars zijn creatief geweest. Van Het Veldboeket, Het Groene Hart en De Heidevlinder staan er mooie kleurrijke wc-potten, maar ook Ada Lenselink uit Zuidwolde, Adje Martens uit Nieuw-Balinge, Ingrid Groeneveld uit Hoge Hexel en Lydie Bruggeman uit Zuidwolde hebben zich uitgeleefd op een wc-pot.

Een beetje techniek

De mensen van De Wemme hebben ook nu weer een ‘elektro-quiz’ gemaakt en deinzen niet terug voor een beetje techniek: met behulp van QR-codes kunnen bezoekers nog een hoop extra informatie tot zich nemen, tot aan filmpjes aan toe. De Wemme gaat net als vorig jaar in oktober verder de boer op om ‘Je kunt de pot op’ extra te promoten. Dat gebeurt rond de vier extra avondopenstellingen onder meer met promotiefilmpjes. Net als in 2021 wordt weer een prijsvraag samengesteld, met prijzen die door lokale ondernemers beschikbaar worden gesteld. Vorig jaar deden veel bezoekers mee aan de prijsvraag, voor de antwoorden moest de expositie nauwgezet worden bekeken.

De vier avonden in oktober waar bezoekers tegen gereduceerd tarief kunnen komen, zijn maandag 3, dinsdag 11, woensdag 19 en donderdag 27 oktober. Info: www.dewemme.nl

 

Reacties

Cookieinstellingen