Update: Trompenweg in Ruinen al dertig jaar op de versiertoer en winnaar in 2022

Versiering Trompenweg Ruinen.
Versiering Trompenweg Ruinen.
Foto: Artizzl media

Ruinen – Het kan niemand die dezer dagen in Ruinen is, ontgaan zijn dat het Runer feest weer van start is gegaan. Toch is het aantal versieringen in het dorp de laatste jaren achteruit gelopen. Corona? Te druk? geen zin? Te duur? Aan de bewoners van de Trompenweg ligt het in ieder geval niet, die versieren hun straat al dertig jaar lang. Hun inspanningen werden beloond met de eerste prijs, die zaterdag werd uitgereikt..

Na twee jaar stilstand als gevolg van corona, is er dit jaar weer een volledig Runer feest. Natuurlijk waren de kleine activiteiten van vorig jaar aardig, maar er gaat niets boven een echt feest met optocht en versierde straten. Maar steeds minder bewoners versieren hun straat, laat staan speciaal verlichten. Terwijl dat in het verleden juist een extra dimensie aan een dorpsfeest gaf. Nijeveen vierde ooit het feest in augustus en alle straten waren versierd en verlicht, in Havelte was dat al niet anders en werd zelfs een speciale rijroute samengesteld voor belangstellenden om met de fiets of per auto door al die sfeervolle straten te gaan.

Welkom in de Trompenweg. Foto Artizzl Media / Peter Nefkens

Runer vlaggen

Wie deze week via de Hinkenkamp in de Trompenweg belandt, ziet het grote verschil: de Hinkenkamp ziet eruit als alle dagen, maar eenmaal in de Trompenweg word je verrast door allemaal Runer vlaggen én versiering met als thema de bij. Er staan vele bijenhotels – de grootste aan het begin van de straat van de familie Hakkert – er zijn bijtjes van blik gemaakt, er is nog steeds een prachtige boog en er hangen gele bijenlampen. Op een groot bord is te zien wat de mensen van de Trompenweg in de afgelopen dertig jaar allemaal hebben gedaan.

Dertig jaar versiering. Foto: Artizzl Media

Massaler versieren

Wat bewoner Hans Hakkert betreft mag de straat een inspiratie zijn voor de rest van het dorp, om volgend jaar weer wat massaler aan het versieren te slaan. Natuurlijk kost het wat tijd en energie. ‘Wij hebben alles zelf gemaakt, ook de bijenhotels. Die kunnen straks overigens gewoon blijven staan’, zegt Koos Hulzebos. ‘Het geeft ook veel gezelligheid, wij doen alles samen’, weet de financiële man. Die boog hebben ze al jaren, wordt net als de andere spullen in een garagebox bij één van de bewoners gestald, en krijgt ieder jaar weer een nieuwe uitstraling.

Woensdagavond maakte de jury een rondgang door het dorp om de versierde straten en bogen te beoordelen, de uitslag daarvan werd zaterdagmiddag na de optocht in de feesttent bekend gemaakt. De mensen van de Trompenweg weten wat winnen is, want dat deden ze in de afgelopen jaren meerdere keren.

Koos Hulzebosch repareert een bijtje op het grote bijenhotel van de familie Hakkert.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen