Gemeente De Wolden maait bermen vanwege brandgevaar

Bermgras voor groen gas.
Bermgras voor groen gas.
Foto: Eigen foto

Zuidwolde – De gemeente De Wolden gaat deze week vervroegd de bermen langs de wegen maaien, ook die met vrolijk bloeiende bloemen die voor een positieve biodiversiteit zorgen. Het verzoek om dat te doen komt van de brandweer en ook de gemeente Hoogeveen volgt dat beleid.

Door de aanhoudende droogte en de perioden van extreme warmte ontstaat er natuurbrandgevaar in de natuurgebieden. Daarom vraagt Brandweer Nederland om bermen, die grenzen aan een natuurgebied, camping of recreatieterrein te maaien. “Het blijft aanhouden warm terwijl er weinig tot geen regen voorspeld wordt. Als er niets gebeurt zal de hoeveelheid brandstof in de vorm van dode, verdroogde vegetatie fors toenemen”, zegt Brandweer Nederland.

Wethouder Gerrie Hempen: “We hechten veel waarde aan biodiversiteit. In ons ecologisch bermbeleid hebben we vastgelegd om deze te bevorderen door bermen niet te maaien. Maar soms gaat de veiligheid voor. We nemen het advies van Brandweer Nederland serieus en daarom hebben we samen met de plaatselijke brandweer gekeken waar het noodzakelijk is om vanwege brandgevaar deze week toch al beperkt lokaal vervroegd te maaien.”

Bermbrand breidt zich snel uit

De laatste weken zijn er landelijk meerdere bermbrandjes geweest ten gevolge van autobranden, klapbanden, hete katalysatoren, een weggeworpen peuk of glas. Deze bermen staan momenteel in de meeste situaties vol met uiterst brandbaar hoog gras/hooi. Dit betekent dat ter hoogte van een bos/heidegebied een bermbrand zich zomaar kan ontwikkelen tot een grote, dan wel onbeheersbare natuurbrand.

Reacties

Cookieinstellingen