Afscheid “Juf Aukje” na 58 jaar D.O.S.

Foto: Esther Wiekema - van Genne

Donderdag 18 juni 2015 was er een gedenkwaardig en emotioneel moment tijdens de Algemene Ledenvergadering van Gymnastiekvereniging D.O.S. Zuidwolde. Op 66-jarige leeftijd en na 58 jaar actief te zijn geweest binnen de vereniging nam Aukje Snijder-Hummel afscheid. Uit handen van voorzitter Beathe Bruins-Hegen kreeg Aukje een bronzen beeld, als blijk van waardering voor alles wat Aukje voor de vereniging heeft betekend.

Tijdens de vergadering sprak Aukje de aanwezigen toe: “Het allermooiste is, als je 58 jaar bij een vereniging bent, om te zien hoe iedereen opgroeit binnen de vereniging.” Aukje zag ze komen als gymmende kleuter om uiteindelijk als volwassene een plekje terug te vinden; als trainer, bestuurslid of gewoon als ouder van hun eigen gymmende kleutertje. Of zoals “collega-erelid” Dirk Offerein aanvulde: “Je bent een DOS-er en je blijft een DOS-er.”

150618 ALV afscheid aukje

Op gym

Voor Aukje begon het als achtjarig meisje in 1957. Ze wilde zo graag op gym, maar het was winter dus ’s avonds vroeg donker. Haar ouders hadden een boerderij aan de Linieweg even buiten Zuidwolde en Aukje naar gym brengen dat ging niet, want de koeien moesten op dat tijdstip gemolken worden. Toch bleef de wil om te gymmen groot en uiteindelijk was het haar broer die haar kwam ophalen en samen fietsten ze dan naar huis.

Sindsdien hoort Aukje bij D.O.S., eerst als actief lid. In de jaren ’70 kreeg ze samen met Bart Snijder twee kinderen, Bert en Karin. Begin jaren ‘80 toen haar kinderen nog klein waren begon ze met lesgeven. D.O.S. was op dat moment op zoek naar leiding en Aukje nam die taak op zich. Ze volgde daarvoor de benodigde opleidingen en cursussen. In diezelfde tijd kwam er een nieuw bestuur met een nieuwe voorzitter: Betsy Hegen-Kerssies. Samen met Betsy waren zij ook nog eens de moeders van.. Van twee heel getalenteerde turnsters; Karin en Beathe, waarmee ze stad en land afreisden naar landelijke selectietrainingen en wedstrijden. Aukje sloeg geen selectietraining, geen wedstrijd over.  Tijdens die autoritjes werd door beide dames het wel en wee van de vereniging intensief besproken en Aukje werd één van de steunpilaren van de vereniging.

Juf Aukje

Ondertussen heeft zo’n beetje het halve dorp les gehad van juf Aukje. Dochter Karin merkte dat haar moeder een geliefde juf was, want overal waar zij samen kwamen, werd haar moeder nageroepen: “Juf Aukje, juf Aukje.” Ook stonden er regelmatig kinderen aan de deur. In de beginjaren gaf ze les aan alle leeftijden, later legde zij zich toe op de jongste groepen (ouder/kind, peuters en kleuters) en de oudste groepen (dames gym). Ze nam zitting in vele commissies, zat in de organisatie van vele evenementen en wedstrijden. Op Aukje kon altijd een beroep worden gedaan en niets was haar teveel. Haar betrokkenheid bij de selectiegroepen bleef groot, ook omdat haar kleinkinderen het talent hadden voor turnen.

Bestuur

Tijdens de jubileum uitvoering in 2003 ter ere van het vijfenzestigjarig bestaan van de vereniging werd Aukje door toenmalig voorzitter Bert IJsselstein benoemd tot erelid. In dat jaar moest zij ook vanwege lichamelijke klachten het lesgeven opgeven, maar werd meteen gevraagd om zitting te nemen in het bestuur en dat deed zij, twaalf jaren lang. Gedurende die hele periode zorgde zij voor de verenigingsacties; de verloting en de dropactie.

Catering

In 2006 kwam het onder voorzitters Dick de Vries (D.O.S.) en Henk Tichelaar (D.K.S.)  tot een fusie tussen de twee gymnastiekverenigingen in Zuidwolde. De beide besturen werden samen één en zij vond daarmee ook een nieuw maatje binnen het bestuur: Jaschka Wassens. Samen specialiseerden zij zich in de catering omtrent evenementen, een geoliede machine werd het. En zo kwam het, dat Aukje tijdens de laatste Algemene Ledenvergadering symbolisch voor de allerlaatste keer de koffie schonk voor alle aanwezigen en met haar eigen woorden zei: “En nu is het klaar!”

Aukje was voor D.O.S. jarenlang een lot uit de loterij. Het begon met de liefde voor gymnastiek en die liefde blijft, net als het erelidmaatschap.

150618 ALV afscheid aukje

 

Reacties