Boerenprotest in Zuidwolde verloopt ordentelijk, kijk nog even mee

Zuidwolde – Agrariërs, van piepjong tot stokoud, stonden donderdagavond bij het gemeentehuis in Zuidwolde om te protesteren tegen de stikstofplannen van het kabinet Rutte IV. Zo’n vijftig tractoren hadden het hele gebied afgesloten voor verkeer, maar de actie verliep zeer ordentelijk.

De boeren wilden op deze manier aandacht vragen bij de lokale politiek voor hun problemen en ze kregen meer dan een luisterend oor. In de raadsvergadering werd een motie aangenomen waarin het college wordt opgeroepen zich tegen de stikstofplannen te keren en richting het provinciebestuur in Assen te gaan om dat nog eens duidelijk te maken. De motie moet het hele land door worden gestuurd.

Achterliggende boodschap

De motie werd ondersteund door Gemeentebelangen, VVD, PvdA en CDA. GroenLinks, D66en ChristenUnie konden zich wel vinden in de achterliggende boodschap, maar de oproep in de motie dat direct moet worden gestopt met het onderdeel maken van de plannen van het Natuurnetwerk Nederland, ging deze drie fracties wat te ver. Overigens heeft het college al een brief doen uitgaan naar het provinciebestuur waarin de zorgen worden geuit over het stikstofbeleid. Zie daarvoor deze link.

De raad ging gisteravond ook akkoord met het Transitiefonds Toekomstgerichte Landbouw, dat is volgens De Wolden één van de antwoorden op de stikstofproblematiek. De terugtocht van de boeren verliep net zo soepel als de aankomst, het leverde ze een compliment op van CDA-fractieleider Karin Brouwer, die dit een voorbeeld noemde hoe actievoeren ook kan. De raadsleden werden door boerin Bianca Straathof en haar dochter Wanda uit Echten voorzien van blokjes kaas, wat de gemoedelijkheid van deze demonstratie onderstreepte. De boeren waren net voordat de buien en het onweer losbarstte thuis, blij ook met een beetje extra water uit de lucht voor op het land.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen