Proef met rad voor energie uit water bij stuw Oldenhave stopt

Stuw Oldenhave.
Stuw Oldenhave.
Foto: WDOD

Ruinen – De proef met een waterrad waarmee energie werd gewonnen uit het verval van water in de  Ruiner Aa bij stuw Oldenhave (gemeente De Wolden) is afgerond. De resultaten van dit onderzoek door Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) tonen aan dat de uitkomsten niet zo zijn als van tevoren werd verwacht.

“Maar daarom onderzoek je het ook”, aldus Marion Wichard, lid van het dagelijks bestuur van het waterschap. Nu de proefperiode is afgerond, wordt het waterrad verwijderd.

WDODelta  verwachtte dat het rad jaarlijks 48.000 kWh energie zou opwekken, goed voor het gemiddelde gebruik van zo’n 14 huishoudens. Na de testperiode blijkt dat dit niet wordt gehaald. Wichard: “Als waterschap zijn we voortdurend op zoek naar slimme technieken en innovaties, waardoor wij nóg duurzamer en in 2025 energieneutraal kunnen zijn. Deze proef heeft ons geleerd dat dit ‘energierad’ niet het effect heeft waarop we hoopten. Voor ons goed om te weten. Daarom voerden we deze proef ook uit. Geen innovatie zonder goed onderzoek om antwoord te krijgen op de wat-als-vraag.”

Een waterrad blijkt met de huidige stand van de techniek onvoldoende rendabel voor het waterschap. Daarnaast veroorzaakte het rad geluidsoverlast voor direct omwonenden. “Ook hier leren we van”, zegt Wichard. “De kennis die we opdeden met dit onderzoek delen we met de andere waterschappen in Nederland. Daarmee zijn de resultaten toch waardevol.” De omwonenden zijn inmiddels op de hoogte gesteld van de beslissing om te stoppen met de proef.

Reacties

Cookieinstellingen