Sterke toename van woninginbraken in Drenthe

Foto:

Zuidwolde – De eerste vijf maanden van 2022 werd al 305 keer ingebroken in Drenthe: een stijging van 67,7% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Toen ging het om 182 incidenten van januari tot en met mei. In geen enkele provincie was de stijging van het aantal zo sterk als in Drenthe. Wel zijn er grote verschillen per gemeente. Dit en meer blijkt uit een analyse van Independer op basis van meest recente data van de Nationale Politie.

In Meppel werd de eerste vijf maanden van het jaar 44 keer meer ingebroken dan in 2021. Ook in Emmen (+27) en in Coevorden (+11) drongen inbrekers dit jaar veel vaker binnen in woningen. Het aantal woninginbraken steeg overigens niet in elke Drentse gemeente. In Assen (-2), Tynaarlo en Westerveld (beide -1) was namelijk sprake van een lichte daling.

De eerste vijf maanden werd het vaakst ingebroken in Emmen: 75 keer in totaal. De gemeente is hiermee goed voor bijna een kwart van alle inbraken in heel Drenthe. Ook in Meppel (50) en Assen (30) ging het vaak mis. In Tynaarlo werd het minst vaak ingebroken (11).

Meppel

Wanneer je het aantal woninginbraken afzet tegen het aantal huishoudens, kun je de ‘inbraakkans’ per gemeente vergelijken. In Meppel blijkt de kans op inbraak dan het grootst. Per 1.000 huishoudens werd hier van januari tot en met mei 3,2 keer ingebroken. Dit is veel hoger dan het provinciale gemiddelde van 1,4 inbraken per 1.000 huishoudens.

De top 5 gemeenten in Drenthe met de grootste kans op inbraak is als volgt:

Meppel (3,2 inbraken per 1.000 huishoudens)
Midden-Drenthe (1,6 inbraken per 1.000 huishoudens)
De Wolden (1,6 inbraken per 1.000 huishoudens)
Emmen (1,5 inbraken per 1.000 huishoudens)
Coevorden (1,4 inbraken per 1.000 huishoudens)
Tynaarlo was met 0,8 inbraken per 1.000 huishoudens de gemeente waar het aantal inbraken huishouden het laagste lag.

Benieuwd naar hoe de rest van de provincie scoort? Meer informatie over het onderzoek is te lezen op: https://www.independer.nl/inboedelverzekering/info/onderzoek/woninginbraken-2022

Bron en kaart: Independer. Foto: Pixabay.

 

Bron: Independer

Reacties

Cookieinstellingen