Crisisoverleg Veiligheidsberaad over asielzoekers, De Wolden biedt gymzaal aan

Foto:

Meppel – De 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad praten vanavond in Utrecht over de crisisopvang van asielzoekers. Onder meer komt aan de orde het crisisplan dat het kabinet vrijdag aankondigde, naast de crisisnoodopvang die de veiligheidsregio’s zelf al organiseren. Staatssecretaris Eric van der Burg schuift aan in Utrecht. De gemeente De Wolden bood de oude gymzaal bij sportpark De Baete al aan als tijdelijke opvangplaats voor als het bij Ter Apel misgaat.

De Wolden stelt de leegstaande gymzaal in Ruinen beschikbaar voor de opvang van 50 asielzoekers. In Midden-Drenthe komt een sporthal in de aanbieding. Beide locaties worden vanaf 29 juni tot en met 13 juli beschikbaar gesteld voor noodopvang. Burgemeester Inge Nieuwenhuizen van De Wolden: “Gezamenlijk met inwoners zorgen we voor een goede opvang, om zo de situatie in Ter Apel te verlichten.”

De crisisnoodopvang voor het overvolle aanmeldcentrum in Ter Apel staat al wekenlang op de agenda van het Veiligheidsberaad. Onlangs zeiden de burgemeesters dat het lastig wordt om voor langere tijd telkens locaties voor honderden vluchtelingen te realiseren. Voor het Centraal Orgaan opvang asielzoekers COA is dat vervelend, want als een crisisnoodopvang sluit, komen de asielzoekers die daar verbleven weer terug naar Ter Apel. Het is de bedoeling dat er een tweede aanmeldcentrum elders in Nederland komt.

De burgemeesters bespreken ook de aparte opvang voor gevluchte Oekraïners. De opvangplekken in gemeenten raken langzamerhand vol. Er zijn nog wel gastgezinnen die Oekraïense vluchtelingen onderdak willen bieden, maar in de aanstaande vakantiemaanden kan dat moeilijk worden. Gemeenten en veiligheidsregio’s moeten bemiddelen tussen gezinnen en Oekraïners.

 

Bron: NieuwsNL/ANP. Foto: Pixabay.

Reacties

Cookieinstellingen