Elfde deel van boerderijenboek gaat over Bloemberg

Bloemberg 14.
Foto: Oudheidkamer Zuidwolde

Zuidwolde – Wederom heeft de Oudheidkamer Zuidwolde een deel kunnen toevoegen aan de serie ‘De Boerderijen van Zuidwolde’. In dit deel 11 beschrijven Jannes Scheper en Henk van Goor de boerderijen op de Bloemberg.

Historisch middelpunt van deze ongeveer 500 jaar oude buurtschap is boerderij Bloemberg 3, en een in 1878 afgebroken boerderij die er op minder dan een steenworp afstand vandaan stond. Tot 1820 waren dit de enige twee boerderijen, maar daarna nam het aantal boerderijen gestaag toe. Aanvankelijk droegen de bewoners van deze nieuwe boerderijen vooral de familienaam Bloemberg, later kwamen er ook gezinnen die door ontginning in de Bloemberger Slagen een boerenbestaan trachtten op te bouwen.

Het boek beperkt zich trouwens niet enkel tot de boerderijen, ook de middenstanders komen aan bod. De plaatselijke bakker, timmerman en molenaar hadden immers zonder uitzondering ook enig vee.

In een aantal toegiften wordt ook in dit deel van De Boerderijen van Zuidwolde aandacht besteed aan speciale aspecten van het boerenbestaan of bijzondere gebeurtenissen, zoals de bestrijding van de veepest en het Bloemberger volksfeest.

Het boek bevat 115 pagina’s en de tekst is opgeluisterd met talrijke foto’s en andere illustraties. Het boek is te verkrijgen bij Cultuurhistorisch Museum De Wemme en via www.oudheidkamerzuidwolde.nl, of email: [email protected] en kost € 15,00 (€ 20,00 incl. verzendkosten).

Reacties

Cookieinstellingen